Gladsaxe vil lade mere regnvand fordampe - ikke sive ned
Solopvarmet fordampningsflade.

Gladsaxe vil lade mere regnvand fordampe - ikke sive ned

I et boligområde udvikler kommunen sammen med Teknologisk Institut på nye fordampningsegnede overflader til tætte byområder.
5. FEB 2019 14.51

GLADSAXE: Fremtiden byder på flere kraftige regnskyl, som belaster kloakkerne, og som kan oversvømme byområder. Derfor har Gladsaxe Kommune i samarbejde med Realdania efterspurgt nye teknikker til lokal håndtering af regnvand, så kloakkerne bliver belastet mindre, og skader på huse og veje i højere grad kan undgåes. Lokal nedsivning af regnvand er ofte en god løsning, men det er ikke altid en mulighed.

Sådan beskriver Gladsaxe Kommune baggrunden for projektet DAMP, som går ud på, at regnvandet fra boligafdelingen Pileparken 6 under Arbejdernes Boligselskab med 117 boliger skal håndteres lokalt - udelukkende med fordampning.

Lokal nedsivning er nemlig ikke mulig, når der er forhøjet grundvand eller forurenet jord. Målet i Gladsaxe er at skabe verdens første klimatilpasningsanlæg af denne type. Der er tale om skalerbare løsninger, som kan kopieres af andre boligafdelinger og hvor de teknologier, som bliver udviklet, kan bruges i resten af verden.

Der er tale om et bredt fagligt samarbejde mellem arkitekter, biologer, forskere og ingeniører, som fra starten tænker i samarbejde med beboerne og lokalt driftspersonale.

- Med DAMP udvikler vi en helt ny overflade til byen. Det bliver et laboratorium i virkeligheden, hvor vi samtænker æstetiske og hydrauliske principper og udvikler helt nye og fordampningsegnede overflader til byen. Kombineret med planter og træers potentiale til biologisk fordampning skaber vi et moderne, urbant, rekreativt landskab, baseret på naturens egne principper, siger arkitekterne bag projektet, projektleder Morten Rask Madsen, akitekt Julie Trier Brøgger sammen med konsulent Kristoffer Sindby-Larsen fra Teknologisk Institut.

Projektet har særlig fokus på at udvikle en løsning til regnvandshåndtering i den tætte by. Her er de største udfordringer med håndtering af regnvand, men det er også her, projektet kan skabe størst forandring.

I et fordampningsanlæg vil vandet være synligt som rislende og spejlende overflader. Naturlige, grønne miljøer skaber næring til et frodigt dyre- og planteliv, og man kan dermed skabe byrum, vi ikke kender i dag. Det bliver rekreative og nærværende miljøer for de mennesker, der skal bo i dem.

  • Gladsaxe har som den første kommune i Danmark indarbejdet FN's verdensmål for bæredygtighed i hele sin måde at arbejde på via sin kommunestrategi Gladsaxestrategien.
  • Gladsaxe Kommune, forsyningsselskabet Novafos, Teknologisk Institut og Københavns Universitet deltager sammen med boligselskabet i projektet.

ka

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt