
MIDTJYLLAND: Der er godt nyt for kræftsyge børn og patienter med kræft i for eksempel hjerne, mundhule og svælg. De kan fremover blive behandlet med en ny partikelkanon, der netop er taget i brug på Dansk Center for Partikelterapi ved Aarhus Universitetshospital.
Kanonen bruger partikelstråling frem for almindelig strålebehandling med røntgenstråler til at angribe tumoren. Det er første gang, den teknik tages i brug herhjemme.
- Det særlige er, at partikelstrålingen er mere præcis og kan styres til at ramme lige netop der, hvor tumoren er. Partikelstrålingen afgiver alt sin energi i tumoren. Kun meget lidt energi afgives foran tumoren og slet ingenting bag, siger Morten Høyer, der er ledende overlæge på centret.
Det kaldes også partikelterapi, og det er en ny banebrydende behandlingsform for kræftramte børn og patienter med kræft på udsatte steder på kroppen.
- Det giver færre bivirkninger, og for nogle patienter forbedres overlevelseschancen også, i forhold til hvis de blev behandlet med almindelig strålebehandling, siger Morten Høyer.
Men det er voldsomme kræfter, der er på spil, når man skal generere en stråling med en fart på op til 60 pct. af lysets hastighed.
Toholdsskift
Svaret på, hvordan det kan lade sig gøre, skal man finde bag de tre behandlingsrum. Her står en kæmpe partikelaccelerator, en såkaldt cyklotron. Den er tre etager høj og vejer 180 ton.
Væggene omkring acceleratoren er betonmure, der er 4,5 meter tykke for at afskærme strålingen. Så den samme stråling, der skal få tumoren til at forsvinde, er også potentielt voldsom skadelig.
- Al stråling kan have en skadelig effekt. Jo mere man kan holde strålingen væk fra følsomt væv, jo bedre. Og fidusen er lige præcis, at vi kan lave så præcis en stråling, at risikoen for at skade følsomt væv bliver mindre, siger Morten Høyer.
Det nye center, der har kostet 800 mio. kr. at etablere, skal behandle op mod 1.100 patienter om året. De vil blive henvist fra kræftafdelinger over hele landet.
Det første spadestik til Dansk Center for Partikelterapi blev taget i 2015. Både Region Hovedstaden og Region Midtjylland lagde billet ind på centret, og eksperter endte med at pege på Aarhus som hjemsted.
Hver patient skal i gennemsnit have 30 behandlinger, og personalet kommer til at arbejde i toholdsskift, så udstyret udnyttes optimalt.
Den officielle indvielse af centret sker den 28. februar.
- Partikelterapi er strålebehandling med protoner. Protoner er den positivt ladede kerne i et brintatom.
- Det kan i nogle tilfælde være bedre end traditionel strålebehandling med røntgenstråler.
- På grund af protonernes særlige fysiske egenskaber er det muligt at stråle mere specifikt mod en kræftknude, så det normale væv får mindre stråling.
- Bestråling med protoner kan derfor medføre færre bivirkninger både på kort og på lang sigt.
- Specielt hos kræftramte børn og yngre personer er bestråling med protoner et fremskridt.
- Protoner kan benyttes med fordel til behandling af nogle former for kræft, der ligger tæt på kritiske organer som øjet, hjernen og rygmarven.
- Protonstrålerne laves i en central protonaccelerator, der også kaldes en cyklotron. Fra cyklotronen føres strålerne gennem et langt rør til tre behandlingsrum.
- De tre rum er udstyret med et såkaldt gantry. Det kan rotere 360 grader omkring patienten og forme protonstrålingen, så den tilpasses kræftknudens facon.
- Dansk Center for Partikelterapi har til huse på Aarhus Universitetshospital i Skejby, men tilbyder strålebehandling med protoner til kræftpatienter over hele landet.
- Udstyret i centeret er finansieret af A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Kilder: Dansk Center for Partikelterapi, Kræftens Bekæmpelse.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.