Kun halvdelen af offentlig innovation bliver evalueret

51 pct. af alle offentlige innovationer bliver evalueret, viser tal fra Center for Offentlig Innovation. Det betyder, at vi misser viden om værdien i innovation i det kommunale.

Kun hver anden af de offentlige innovationer fra perioden 2015-2016 er blevet evalueret, viser tal fra COI's Innovationsbarometer. Innovation kan være nye eller ændrede serviceydelser, produkter, organisationsformer mm. Det betyder, at vi går glip af vigtig viden om værdien, som for eksempel kan være indfrielse af politiske mål, stigende effektivitet, højere kvalitet, større medarbejdertilfredshed mv., siger chefkonsulent i COI Lene Krogh Jeppesen.

- Det positive er, at tallet faktisk er steget fra 44 pct. siden første gang, vi målte. Men det er stadig ikke godt nok. For når nu en innovation skal være implementeret og have skabt værdi - hvad kan man så sige om værdien, hvis man ikke evaluerer? Selvfølgelig kan innovationer, der ikke bliver evalueret, også have skabt værdi. Men vi bliver simpelthen nødt til at blive skarpere på at indsamle viden om den forskel, innovationerne gør for de mennesker, vi laver dem for og med.

De nye tal viser også, at kun 28 pct. af evalueringerne bliver lavet for at dokumentere værdien af innovationen over for beslutningstagere. Læring er formålet i 82 pct. af evalueringerne, mens bedre styring af innovationsprocessen undervejs er formålet i 21 pct. Og det er problematisk:

- Hvis ikke vi får noget af dialogen fra innovationspraktikerne op til beslutningslaget, så vi kan dokumentere værdierne der, bliver det svært for alvor at få taget næste skridt i at få modnet det danske innovationslandskab, siger Lene Krogh Jeppesen.

Danmark ligger - trods de 51 pct. - stadig højere end Norge, hvor tilsvarende tal fra den kommunale sektor viser, at 40 pct. af de offentlige innovationer er blevet evalueret.

eo

Om undersøgelsen
COI udgiver Innovationsbarometeret, verdens første officielle statistik om offentlig innovation. Statistikken bliver lavet i samarbejde med Danmarks Statistik. Undersøgelsen bygger på svar fra 2.363 kommunale, regionale og statslige arbejdspladser af alle slags, svarende til hver sjette offentlige arbejdsplads.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt