
Kødalternativer må fortsat kaldes for bøf og pølse
Udtryk, der ellers forbindes med kød, kan fortsat bruges om plantebaserede alternativer, afgør EU-domstolen.
Plantebaserede fødevarer må fortsat sælges og promoveres ved at bruge udtryk, der traditionelt forbindes med kød.
Det fastslår EU-Domstolen fredag, skriver mediet Euronews.
EU-lande kan oprette juridiske navne, der skal bruges til at beskrive kødalternativer.
Hvis de ikke gør det, kan producenter frit markedsføre produkterne med mærkater som "bøf" og "pølse".
De kødrelaterede navne må bruges, så længe sammensætningen af produkterne er tydeligt mærket og ikke vildleder forbrugerne.
Den nye afgørelse glæder organisationen European Vegetarian Union, der arbejder for udbredelsen af plantebaserede alternativer i Europa.
- Ved at sikre klarhed i fødevaremærkning kan vi fremme plantebaserede alternativer og arbejde hen imod at nå miljømål samt øge EU's konkurrenceevne og innovation, siger chef for Den Europæiske Vegetariske Union Rafael Pinto på et pressemøde.
I 2017 vedtog EU's højesteret, at alternativer til mejeriprodukter ikke må kalde sig for eksempel "mælk", "smør" eller "yoghurt".
Derfor bliver forbrugere mødt af "havredrik" og "smørbar" i kølediskene i dag.
Kun fødevarer, der indeholder egentlige mejeriprodukter, må bruge udtryk associeret hertil.
/ritzau/