
Landets 98 borgmestre har knap 330.000 følgere på Facebook.
Hvis du følger en eller flere, er det mest sandsynligt, at det er Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), Aarhus’ borgmester, Anders Winnerskjold (S), Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K) eller Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K).
De fem borgmestre står nemlig for en femtedel af det samlede antal Facebook-følgere, som landets 98 borgmestre har tilsammen.
Men én af dem er langt foran de andre - Christina Krzyrosiak Hansen.
Hun topper listen med 25.000 følgere efterfulgt af Anders Winnerskjold og Peter Rahbæk Juel, som har en delt andenplads med 16.000 følgere hver.
Spørger man ekspert i digital rådgivning Katrine Thielke, er det ikke en overraskelse, at Christina Krzyrosiak Hansen indtager en klar førsteplads.
- Hun er en meget populær, dygtig og ung borgmester, som er rollemodel for mange kvinder i politik og andre top-embeder. Og netop derfor kan der være en interesse for hendes person og virke, som rækker ud over Holbæk Kommune, forklarer Katrine Thielke til DK Nyt.
Til gengæld er hun mere overrasket, men også imponeret over, at Anders Winnerskjold har så højt et antal følgere til trods for, at han har været borgmester i kort tid.
Og så har de to borgmestre én særlig ting til fælles.
- Christina Krzyrosiak Hansen og Anders Winnerskjold er jo usædvanlige på den måde, at de er relativt unge i forhold til den målgruppe, der er mest aktiv på Facebook. Det viser, at de er meget dygtige til at kommunikere med nogle, der ikke ligner dem selv, forklarer hun.
Mennesket bag profilen
Ifølge Katrine Thielke bruger borgmestrene i toppen af listen nogle helt særlige greb, som tiltrækker de mange følgere.
Borgmestrene sætter fokus på emner, som er aktuelle i kommunen, om det er et nyt plejehjem eller en sag, der vækker stor debat.
De kan tage en national problematik og gøre den konkret for deres egne borgere i egen kommune.
De viser den forandring, de selv er medvirkende til - og ikke mindst er de gode til at bruge sig selv.
- Man kan fornemme mennesket bag profilen. Når man møder dem i virkeligheden, vil der ikke kun være en fysisk genkendelse i deres udseende, men også i deres måde at være på og tale på, fordi de bruger deres personlighed på Facebook, siger hun.
Alle kender alle
En række borgmestre har under 1.000 følgere, men det er ikke ensbetydende med, at borgmesteren ikke er velkendt og tæt knyttet til sit lokalområde, forklarer Katrine Thielke.
Sammenholder man kommunernes befolkningsantal med antallet af følgere den pågældende borgmester har, ligger nogle af de meget små kommuner højt.
Læsøs borgmester Tobias Birch Johansen (V) har kun 962 følgere, men det svarer til hele 59,5 procent af Læsøs befolkning.
- I de små kommuner er det meget sandsynligt, at man rent faktisk kender borgmesteren - også inden personen blev borgmester. Og så er det klart nemmere at få flere følgere relativt til befolkningstallet i en lille kommune, fordi alle kender alle, siger hun.
Det samme gælder for Fanø, hvor borgmester Frank Jensen (R) har det, der svarer til 46,5 procent af befolkningen i følgere, og Ærøs borgmester Peter Hansted (S) har, hvad der svarer til 38 procent af Ærøs befolkning.
Kontroversiel eller kendis
Derudover understreger hun, at følgere ikke altid er en afspejling af popularitet.
Hun forklarer, hvordan en kontroversiel politisk figur som Rasmus Paludan har mange følgere på Youtube til trods for, at det er en meget lille del af den danske befolkning, som faktisk er politisk enige med ham.
- Alle følgere er nødvendigvis ikke fans, og kontroversielle personer og emner kan få mange mennesker til at følge med, forklarer hun.
Derudover kan der være en vis “kendis-effekt”, som kan give flere følgere.
Her peger Katrine Thielke på Viborgs borgmester Ulrik Wilbek, som med 9.500 følgere indtager en sjetteplads.
- Nogle følger ham nok ikke for hans politik, men på grund af hans rolle i dansk håndbold, forklarer hun.
Og fordi der er flere faktorer, der spiller ind, når man har mange følgere, kan antallet af følgere ikke oversættes direkte til indflydelse, forklarer Katrine Thielke.
- Facebook-indflydelse kan nødvendigvis ikke veksles til national politisk indflydelse. Man kan nærmere sige, at man har indflydelse på en større del af befolkningen, siger hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.