En ekspertgruppe foreslår tirsdag efter et års arbejde tre modeller for en ny afgift for udledning af drivhusgasser. En er ensartet, hvilket er den billigste måde for samfundet at mindske udledningen på.
To af modellerne er differentieret. Det vil friholde de største udledere og i højere grad ramme de virksomheder, som udleder mindre, da de skal løfte en større del af byrden.
- Som samfund vil vi gerne have en lavere udledning af drivhusgasser. Det er den samfundsøkonomiske gevinst, men det medfører nogle omkostninger, som skal være de lavest mulige.
- Vi har ikke kunnet finde en model, der perfekt afvejer alle hensyn, så vi kommer til at præsentere flere modeller, siger professor i økonomi Michael Svarer, der er formand for kommissionen.
Alle modellerne står til at mindske udledningen med 3,5 millioner ton frem mod 2030. Danmark mangler mere end ni millioner ton i øjeblikket for at nå det politiske mål.
Det er nu op til Folketingets partier at blive enige om, hvilken model de vil fortsætte med for at mindske udledningen.
Regeringspartiet Socialdemokratiet har tidligere været skeptisk over for afgifter, der skal mindske udledning af drivhusgasser.
Men efter fleres års politisk brydekamp tegner der sig et flertal for en afgift, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i årets nytårstale sagde, at der skulle være enighed om en afgift i år.
Hun lovede "en ny og ambitiøs afgift på CO2". Afgiften vil være det største bidrag til at mindske udledningen med 70 procent i 2030, hvilket er et politisk mål.
Det er samfundsøkonomisk billigst at vælge en ensartet sats for en ny afgift.
Men eksperterne i front frygter, at det vil føre til nedgang i produktionen blandt landets virksomheder og en risiko for, at de vil flytte produktionen til udlandet.
- Lækage er en vigtig pointe. Hvis vi pålægger afgifter på dansk produktion, som derfor falder og flytter til udlandet og udleder drivhusgasser dér, så er der ikke nogen klimaeffekt. Så vi skal håndtere de hensyn, siger Michael Svarer.
Han fremhæver, at der var visse benspænd for kommissionen. For eksempel at der skulle tages hensyn til, hvordan forslagene påvirker samfundet, beskæftigelsen og den samlede udledning.
De miljøøkonomiske vismænd har foreslået en ensartet afgift på 1200 kroner per ton. Klimarådet har foreslået 1500 kroner.
Eksperterne foreslår tirsdag en samlet pris på udledning af et ton CO2 på 1125 kroner.
/ritzau/