DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Virus har særlige mutationer
Mandag den 16. juni blev 25 beboere og ansatte på Vendelbocentret konstateret smittet med coronavirus. Siden har smitteudviklingen taget fart.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Corona i Hjørring:
Virus har særlige mutationer

En beboer på plejehjemmet Vendelbocenteret død, og nabokommunen Frederikshavn har genåbnet sin krisestab.
21. JUN 2020 9.30
TEMA: Corona

HJØRRING: Hjørring er blevet centrum for en regional udvikling af covid-19, der er stik imod, hvordan smitten ellers har bredt sig i det nordjyske. Antallet af smittede på plejehjemmet Vendelbocenteret er således steget til 45 personer, og en af beboerne er nu afgået ved døden, oplyser Leif Serup, der er direktør for sundheds-, ældre- og handicapforvaltningen.

- Det er virkelig trist, og jeg er virkelig ked af det på de pårørendes vegne. Men jeg må desværre også sige, at det er noget, vi må forvente sker. Når vi får smitten ind på plejehjem, så er der en stor risiko for, at nogen ikke vil overleve. Det har vi set alle andre steder, siger Lars Serup.

Hjørring har de seneste dage haft flere end 50 nye smittede per 100.000 indbyggere, hvilket blandt andet hænger sammen med udbruddet på plejehjemmet. Virusset har fundet vej til flere skoler i kommunen, og mens en minkfarm måtte aflive 11.000 mink er endnu en minkfarm blev smittet, oplyser miljø- og fødevareministeriet. Det har fået ministeriet til at beslutte, at 120 farme skal testes. Samtidig har minkejerens hund fået konstateret smitte med covid-19 som det første kæledyr i Danmark.

Samme virus

Statens Serum Institut, SSI, oplyser, at virusset på den første minkfarm, hos minkavleren og på plejehjemmet er det samme. Derfor er der tale om en lokal smittekæde. Det betyder, at personer og dyr kan smitte hinanden.

- Vores prøver viser, at denne udgave af covid-19-virus har nogle bestemte mutationer til fælles, som kun findes netop hos disse mink og hos de syge personer i Sindal. Den dukker ikke op i virus andre steder i Danmark eller Europa, så det drejer sig tilsyneladende ikke om en udenlandsk smitte, siger overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut til TV2.

Ifølge virolog ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, behøver man således ikke spekulere på, om der er flere uafhængige udbrud af virusset i området. Det forklarer han til Ritzau.

Åbner for kriseberedskab igen

Det aktive smitteudbrud i Hjørring får nabokommunen Frederikshavn til at genåbne sit kriseberedskab fra på mandag og understrege, hvor vigtigt det er at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

- Der kan blive behov for at træffe nogle beslutninger, hvor der skal ske ting, vi ikke er vant til for at passe så godt på vores borgere og ansatte som muligt. Og så skal vi være klar til at hjælpe vores naboer, ligesom de skal være klar til at hjælpe os, siger Birgit S. Hansen til Nordjyske med henvisning til, at Hjørring har bedt om hjælp, så der kan skaffes plejepersonale nok til at løfte opgaverne, efter medarbejdere på Vendelbocentret enten er blevet smittet eller sendt hjem i karantæne. 

- Vi har stadig ikke et højt smittetryk, men det her er en alvorlig påmindelse om, at det her ikke er ovre. Vi skal lytte efter og være forberedt på, at der kan komme en coronabølge i Nordjylland, siger hun.

Raskmeldte smitter videre

Mens smitten raser i Nordjylland undrer forskere sig over, at raskmeldte danskere bliver testet positiv for covid-19. Foreløbige resultater fra svælgprøver foretaget på Aarhus Universitet viser, at omkring 20 pct. af 200 testpersoner testede positiv for coronavirus mindst fire uger efter de blev erklæret raske, skriver TV2.

- Vi er ret overraskede over den høje andel, der fortsat er positive. De her prøver er foretaget mindst fire uger efter, at personerne er blevet meldt raske, og derfor forventede vi ikke, at så mange stadig havde virus i kroppen, siger forskeren bag prøverne, læge og lektor i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, Martin Tolstrup, til TV2.

Siden udelandske studier har peget på, at raskmeldte personer ikke længere udgør en smitterisiko, skal forskerne nu til at tolke på, hvad deres resultater betyder.

19 hospitaler smittede

Samtidig viser en rundspørge, som Jyllands-Postne har foretaget, at to ud af tre hospitaler vurderer, at personale eller patienter er blevet smittet på sygehuset. Således har 10 hospitaler oplevet smittetilfælde, hvor en person højst sandsynligt har smittet to andre på selve sygehuset. 'Et helt usædvanligt højt tal,' vurderer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

- Jeg bliver faktisk en smule rystet over tallene, siger han.

Hans Jørn Kolmos vurderer, at smitten nok ikke er spredt på grund af svigtende håndhygiejne og rengøring.

- Meget tyder på, at denne virus også smitter gennem dråbepartikler i luften. Den type smitte er de fleste af vores hospitaler ikke indrettet til at forebygge. Den her virus er i forhold til smitte en meget større udfordring, end man har været parat til at erkende, siger han til Jyllands-Posten.

eo