Virksomheder melder om rekordstor mangel på hænder

Både inden for servicefag og byggeriet mangler der hænder. Også andre udfordringer truer ifølge iagttager.
29. SEP 2021 9.16

Der mangler i den grad arbejdskraft i landets virksomheder. Det viser nye tal for september fra Danmarks Statistik.

Blandt servicevirksomhederne meldte hver tredje virksomhed her om en mangel på hænder i undersøgelsen.

Det er det højeste i statistikkens levetid. Inden for bygge- og anlægsbranchen overgår manglen på arbejdskraft nu niveauet fra før finanskrisen.

Her meldte tæt på halvdelen om mangel på arbejdskraft. Den steg i september til 48 pct. fra 43 pct. i august.

Mangler arbejdskraft og varer

Dansk økonomi har ifølge makroanalytiker i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel på rekordfart bevæget sig over i en ny situation. Før var den største udfordring mangel på efterspørgsel. Nu er det derimod arbejdskraft og materialer, der mangler.

Særligt servicevirksomhederne trækker ifølge iagttageren på smilebåndet.

- Fadølsanlæggene tømmes på landets natklubber, og danseskoene slides op. Det betyder, at alle brancher nu igen mærker opsvinget.

- Manglen på arbejdskraft hober sig dog op. Værst står det til hos landets hoteller, hvor 82 pct. af hotellerne melder om mangel på arbejdskraft, skriver han i en kommentar.

Samtidig har problemet med manglende hænder aldrig været større inden for byggeriet. Her mangler også materialer og varer.

- Det er et problem, der i den kommende tid kan blive endnu mere udtalt, efter at flere fabrikker i Kina er blevet lukket på grund af mangel på elektricitet, lyder det fra analytikeren.

Kritisk

Ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre er økonomiens kapacitet udfordret lige nu.

- Baggrunden er naturligvis positiv, da dansk økonomi er sprunget ud af coronakrisens klør. Men det er kritisk for økonomiens potentiale og udviklingen over den nærmeste tid.

- Det betyder, at virksomhederne ikke kan producere det, som de gerne vil. Og samtidig vil forbrugerne med tiden mærke det på pengepungen ved højere priser, lyder det fra økonomen.

Han peger på, at det vil tage toppen af efterspørgslen. Og det risikerer at bremse økonomien.

Ritzau