Af Morten Uhrenholdt
Organisationen Vindmølleindustrien, der er brancheorganisation for de danske vindmøllevirksomheder, har i et brev og et notat til miljøminister Karen Ellemann (V) nu erklæret sig villig til at acceptere en væsentlig reduktion af det planlagte vindmølle-testcenter ved Østerild i Thy - eller ligefrem en alternativ placering.
Vindmøllefabrikanterne er nemlig blevet nervøse over omtalen af den politiske uro om sagen og regeringens mulige vanskeligheder med at skaffe flertal for forslaget. De har derfor i al hast lavet et notat, der opridser forskellige scenarier, der vil være til at leve med.
Men, understreges det gang på gang, Vindmølleindustrien foretrækker klart den nuværende placering og størrelse på testcentret. Der vil være væsentlige minusser ved at vælge andre løsninger.
Ministeren undrer sig
Det er en tydeligt irriteret Karen Ellemann, der mandag svarer Vindmølleindustrien. 'Jeg må indrømme, at jeg blev noget forundret - både over indholdet og timingen', skriver ministeren. Og videre:
'Det er vigtigt for mig at understrege, at regeringens ambition om at etablere et nationalt testcenter for vindmøller har et samlet erhvervs-, energi- og forskningspolitisk perspektiv.
Etableringen af et nationalt testcenter skal således ses i sammenhæng med regeringens langsigtede mål om, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler, men også med bestræbelserne på at udnytte den stigende globale efterspørgsel efter energiteknologi, så vi skaber de jobs, tiltrækker den arbejdskraft og skaber den udvikling i Danmark, som er helt afgørende for, at vi kan bevare vores velstand i årene fremover.
Det ligger i direkte forlængelse af regeringens vision om Danmark som et grønt teknologilaboratorium. Det skal være attraktivt og muligt at udvikle nye, grønne løsninger i Danmark. Derfor bliver vi nødt til at udvise det nødvendige mod til at gå efter de mest ambitiøse løsninger, også selvom det ikke altid er den letteste vej.' Skriver altså miljøministeren i svaret til Vindmølleindustrien.
Reduceret testcenter i Thy
Vindmølleindustrien foreslår, at man for at fremme den politiske proces, reducerer det planlagte testcenter i Thy, så der kun skal fældes 100-150 ha fredsskov og ikke de 800 ha, der opereres med i regeringens plan. Men det er en løsning, der til gengæld kræver andre tiltag:
Dels må industrien ud og investere i huritg udvikling af ny måle-teknologi, fordi målingerne i Østerild ikke vil være tilstrækkelige. Der skal desuden etableres et andet testområde helt uden træer, så der kan laves sammenlignende målinger. Møllehøjden i Østerild skal øges med 20 meter, så vingespidserne - også når de er længst nede - skal være fri af trætoppene. Og endelig skal der ligge en videnskabelig accept fra Risø af de nyudviklede måleteknologier.
Anden placering kræver flere steder
Vindmølleindustrien er også villig til at acceptere at Østerild bliver droppet helt. Men det vil så kræve, at der etableres flere testområder for at kunne rumme de syv store møller, der er planlagt i Thy-placeringen.
Og det er med megen beklagelse, vindmøllefabrikanterne kommer med dette alternative forslag. For testcentret i Østerild er tænkt så stort, at der også vil være plads til en testplads for udenlandske fabrikanter samt en offenntlig, videnskabelig institution, RISØ. Og de hensyn vil ryge ved alternative placeringer med mindre plads.
Miljøminister Karen Ellemann er som nævnt meget lidt begejstret for henvendelsen fra Vindmølleindustrien. Hun slutter sit svarbrev med følgende salut:
'Med jeres forslag risikerer vi, at den danske førerposition langsomt opløses i isolerede enklaver, hvor løsningerne alene udvikles til gavn for enkelte virksomheder og ikke bredt for det danske samfund. Derved forsvinder jo hele ideen med det nationale testcenter, og de muligheder der ligger deri - også for jer.'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.