Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Viborgs sats på de unge bærer frugt

Viborg Kommune vinder DUFs Ungdomskommunepris 2012 med Ishøj og Roskilde på de næste pladser
15. NOV 2011 13.27

VIBORG / ISHØJ / ROSKILDE: Viborg løber med prisen som landets bedste ungdomskommune, mens Ishøj indtager en andenplads, og Roskilde får tredjepladsen.

DUF uddeler hvert år 'Ungdomskommuneprisen', der er en kåring af Danmarks bedste kommune for unge. Ungdomskommuneprisen belønner kommuner, der gør en særlig indsats for at forbedre unges deltagelse, udfoldelsesmuligheder og levevilkår - bl.a. ved at skabe gode rammer for frivilligt arbejde med børn og unge.

- Viborg Kommune har mange og alsidige initiativer på ungdomsområdet. Samtidig bliver de unge i meget høj grad formelt involveret i beslutningerne. At politikerne insisterer på at høre og reelt inddrage de unge er en indsats, som vi gerne vil anerkende, lyder dommerkomitéens begrundelse for at kåre Viborg som vinder.

Handlekraftige unge roser kommunen

Det er de unge fra kommunens ungdomsråd, der har indstillet Viborg Kommune til prisen. Det er ifølge dommerkomitéen kendetegnende for den handlekraft, som kommunen gennem mange år har givet plads til:

- Viborg Kommune løb med sejren, fordi de arbejder målrettet med at udvikle ungdomsdemokratiet. For eksempel med en halvårlig debat 'Unge på Tinge' med 100 deltagere fra ungdomsorganisationer og ungdomsråd, byrådspolitikere og embedsmænd fra Børne- og ungeområdet samt Demokratiudvalget. Trods hårde tider med besparelser og omstruktureringer har kommunen bevaret et solidt fokus på de unge og deres muligheder for at deltage i frivillige aktiviteter. Det er imponerende, siger DUFs generalsekretær Kåre Månsson.


Borgmester tager unge alvorligt
På rådhuset er borgmester Søren Pape Poulsen (K) meget glad for prisen.

- Jeg er rigtig stolt over, at det er de unge i Viborg, der selv har indstillet kommunen til prisen, siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:
- Det er et tegn på, at de kræfter, der er brugt på ungdomsområdet, har båret frugt. Politikerne tager da også de unge alvorligt - for ungdomsrådet har reel indflydelse på linje med andre interesseorganisationer som f.eks. integrationsråd og ældreråd, forklarer han.

Andenpladsen - Ishøj
Ishøj Kommune får en flot 2. plads. Dommerkomitéen er særligt imponeret over Ishøj Kommunes ihærdige arbejde med at sikre unge indflydelse og tilbyde dem et aktivt fritidsliv.

- Rigtig mange kommuner har i disse år et stærkt fokus på at skabe gode rammer for unge. Ishøj er en af dem, der igennem flere år har gjort et stort og flot stykke arbejde, når det kommer til at engagere unge lokalt. Kommunen har gjort en stor indsats for skabe gode rammer for ungdomskultur gennem en bred vifte af aktiviteter - ikke mindst i regi af et levende ungdomskulturhus. De mange tilbud til unge er med til at skabe et stærkt lokalt tilhørsforhold og en by, hvor unge er glade for at bo, siger medlem af dommerkomitéen Søren Frilander, konsulent i KL.

Tredjepladsen - Roskilde
På en tredjeplads ligger Roskilde Kommune, der roses af dommerkomitéen for at give unge gode muligheder for at involvere sig aktivt i det lokale fritids- og foreningsliv.

- Roskilde får en tredjeplads, fordi kommunen målrettet har støttet udviklingen af et alsidigt kulturliv, hvor bl.a. spillestedet Gimle fungerer som kulturelt samlingspunkt for de unge. Kommunen er desuden på vej med en samlet ambitiøs ungepolitik, som er udviklet sammen med de unge. Det ser vi et kæmpe potentiale i, siger medlem af dommerkomitéen Klaus Levinsen, lektor for Statskundskab ved Syddansk Universitet.

 

I alt var 14 kommuner nomineret til prisen.

ka