
Af KL-udvalgsformand Jane Findahl
Tine Theker Stryhn, formand for Danske Døgninstitutioner (FADD), problematiserer i et indlæg (12.01), at antallet af pladser på familieinstitutionerne er faldende, og at udviklingen på familieinstitutionsområdet er katastrofal. Kommunerne får i samme omgang skyld for, at børn og unge og deres familier ikke får tilstrækkelige familiebehandlingstilbud.
Jeg vil godt slå fast: Kommunerne har altid brugt penge på familiebehandling og gør det stadig. Der bliver i dag brugt mange ressourcer på familiehuse, egne behandlingstilbud, forældreprogrammer, forebyggende teams, køb af forskellige familiebehandlingstilbud, herunder de særlige familieinstitutioner og forskellige pædagogiske tilbud, der retter sig mod familien i hjemmet. I alt brugte kommunerne i 2009 15,6 mia. kr. på området for udsatte børn og unge.
Der forsvinder ikke viden, tværtimod
Der skæres altså ikke ned på familiebehandlingen i kommunerne. Men det er rigtigt, som FADD også nævner, at kommunerne udvikler og insourcer familiebehandlingstilbud i eget regi. Det gør vi, fordi vi i kommunerne er optagede af, hvordan vi skaber de bedst tænkelige forhold og indsatser for udsatte børn og unge, som både er fagligt og økonomisk forsvarlige.
Det er nødvendigt at se på hvilke tilbud, der virker over for det enkelte barn. Og når en kommune tilbyder et forebyggende tilbud på familiebehandlingsområdet, er kommunerne tvunget til at overveje, med hvilke virkemidler og metoder den enkelte familie og det enkelte barn får det bedste tilbud. KL mener derfor ikke, som FADD hævder, at der forsvinder viden fra familiebehandlingsområdet. Snarere tværtimod.
Barnets Reform lægger op til en øget grad af anbringelser i familiepleje, blandt andet netop med henblik på at sikre målrettede tilbud til det enkelte barn, hvor det nære omsorgsmiljø og den stabile voksenkontakt skal fremmes.
Se indad, FADD
Kommunerne anvender ikke forebyggende foranstaltninger af økonomiske grunde eller for at nedbringe antallet af anbringelser. Det viser tallene også sort på hvidt: Antallet af anbragte børn har i en årrække været konstant og ligget på et stabilt, højt niveau. Og ud af de samlede udgifter til forebyggelse og anbringelse anvendte kommunerne i 2009 28 pct. til forebyggelse.
Danmark er det land i Norden, hvor flest børn er anbragt uden for hjemmet. I Danmark anbringes over 60 pct. af børnene på institutioner, mens dette tal i Sverige er 26 pct. og Norge på 31 pct. Resten anbringes i familiepleje.
Det er værd at overveje, om Danmark ikke kunne lære noget af vores nordiske samarbejdspartnere, hvor forskningsresultaterne viser, at der generelt er færre anbringelser. Jeg vil derfor gerne opfordre FADD til også at se indad og være med til at udvikle familiebehandlingstilbud, som kommunerne kunne have gavn af, uden at det nødvendigvis betyder, at vi skal anbringe vores sårbare børn og unge over en længere periode.
Formand for KL's Børne- og Kulturudvalg, Jane Findahl (SF)
Foto: http://www.flickr.com/photos/mrhayata/with/116785246/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.