
Mange døgninstitutioner må i denne tid dreje nøglen om, fordi langt færre udsatte børn, unge og familier i dag får tilbudt anbringelse på en døgninstitution, end de gjorde for bare et år siden. Tallene får nu Foreningen af Danske Døgninstitutioner (FADD) til at anbefale, at de ansvarlige myndigheder sammen med uvildige fagfolk sætter sig sammen og undersøger, om de udsatte børn og deres familier får den behandling, de har behov for.
- Især familiebehandlingsinstitutioner og spædbørneinstitutioner er hårdt ramt. Kommunerne siger, at de i stedet sætter ind med forebyggende indsatser, og det er givetvis rigtigt. Men sandheden er, at der i øjeblikket foregår et eksperiment uden sidestykke med de sårbare familier. Det bør alle ansvarlige parter være interesserede i at følge meget, meget tæt, siger formanden for FADD, Tine Theker Stryhn.
FADD undersøger løbende udviklingen for døgninstitutionerne. De seneste tal viser, at der fra 1. januar til 15. november i år er sket et fald på 46 pct. i belægningen på familiebehandlingsinstitutionerne, på 17,1 pct. i belægning på institutioner for 0-7-årige børn og et fald i antal anbragte skolebørn på godt 10 pct. FADD har derudover kendskab til ni døgninstitutioner, der helt eller delvist er lukket, hvilket er meget usædvanligt.
Samtidig viser tal fra Ankestyrelsen, at kommunerne både i 2009 og i de to første kvartaler af 2010 har truffet langt færre beslutninger om nye anbringelser end de foregående mange år.
Faglig ekspertise forsvinder
- Udviklingen bekymrer os. Vi anerkender selvfølgelig, når kommunerne siger, at de i langt højere grad end tidligere forebygger i stedet for at anbringe. Vi er også opmærksomme på, at kommunerne er underlagt nogle meget stramme økonomiske rammer. Men ingen aner i dag, om landets mest udsatte og skrøbelige børn, unge og familier får støtte og behandling nok til at kunne klare sig forsvarligt. Og den faglige ekspertise forsvinder fra institutionerne, siger Tine Theker Stryhn.
FADD anbefaler derfor, at parterne på området - fx KL, Ankestyrelsen, relevante socialfaglige organisationer og eventuelt forskere med ekspertise indenfor området udsatte børn og unge - nedsætter en hurtigtarbejdende projektgruppe eller en kommission, der får til opgave at analysere de indsatser, kommunerne i disse år tilbyder de sårbare og truede børn og unge.
- Medierne bringer næsten dagligt historier om børn og unge, der svigtes. Forleden kunne man læse, at over 1000 børn i skolealderen ikke får undervisning, fordi de af sociale og psykiske årsager ikke kan rummes i skolesystemet. Hvad sker der med de børn og deres familier? Det skal vi have undersøgt, siger Tine Theker Stryhn.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.