Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

- Vi er vant til at være systemets fejebakke

KOMMUNALPOLITISK TOPMØDE Norddjurs-borgmester Jan Petersen (S) er ikke bange for at indføre kommunelæger - de kan blive helt nødvendige
15. MAR 2012 18.09

Af Knud Abildtrup, [email protected]

AALBORG:
Hvis de udgående teams ikke virker. Hvis vi ikke får tilstrækkeligt gang i forebyggelsen. Og hvis man iøvrigt - på kommunens regning - gentagne gange sender patienter frem og tilbage mellem sygehuset og hjemmet. Så kan det jo netop være løsningen, at en kommunalt ansat læge kommer ind i billedet - for netop at undgå de dyre genindlæggelser, og at vi har patienterne 'på vejen' hele tiden.

Med den baggrund tager Norddjurs-borgmester Jan Petersen (S) det ganske roligt, at Danske Regioners sundhedspolitiske udspil advarer mod 'læger som kommunale sagsbehandlere':

- Vi er vant til at være systemets sidste 'fejebakke', der må tage sig af patienterne, når de udskrives. Og jeg hører til dem, der gerne ser kommunalt ansatte læger for at undgå for mange genindlæggelser.

Det nære sundhedsvæsen skal udbygges, alt for mange genindlæggelser skal undgåes, indlæggelser skal i det hele taget minimeres, langt mere sundhed skal foregå tættere på borgeren - det er alle aktører enige om - men hvordan bliver de enkelte aktørers roller?

dknyt mødte i korridoren på Aalborg Kongrescenter to af dem, der kommer til at forme det nye sundhedsvæsen, om det så hedder 'det nære' (kommunerne) eller 'det hele' (regionerne).

Skele til økonomien?
Regionernes formand Bent Hansen (S) begrunder kommunelæge-advarselen med, at han bl.a. ser for sig, at kommunalt ansatte læger vil skele for meget til den økonomiske ramme i sin kommune, før han træffer afgørelse om, hvad der skal ske med en patient. Et argument, Jan Petersen afviser:

- Som om lægen skulle ringe til rådhuset, før han stiller en diagnose! Det er jo helt hen i vejret. Og rent lægeetisk kan jeg ikke forestille mig, det skulle være et problem.

Bent Hansen argumenterer også med det høje faglige lægelige niveau, der vil kunne præsteres på de store, højt specialiserede sygehuse, hvor mange specialer er samlet - og hvor patienten kan få den rigtige diagnose fra starten. Og ikke 'semi-diagnoser', som han forestiller kan blive realiteten med en kommunal lægeordning.

Tilbage ved de små sygehuse

Regionernes formand advarer også kommunerne mod at opbygge nye mini-sygehuse med parallelle systemer til de etablerede hospitaler, nu hvor en række mindre sygehuse lige er blevet nedlagt. Og når det gælder sengepladser i kommunalt regi er han ikke bekymret, så længe det gælder senge til patienter på vej ud - endelig ikke på vej ind i systemet, for så er vi efter hans mening tilbage ved de små sygehuse, hvor patienterne lå alt for længe, inden de fik den rigtige diagnose.

Og den advarsel kan Jan Petersen godt følge - til dels:

- Det vil være forkert f.eks. i Aarhus eller Randers, der selv har sygehuse. Men f.eks. i Norddjurs er det altså en anden sag - med de afstande, vi har. I Grenaa er vi ved at etablere et sundhedshus i det nedlagte sygehus med både vores kommunale sundhedspleje, sundhedsforvaltningen, lægeambulance og forebyggende projekter, patientskole og kroniker-indsats. Med 60 km. til Randers Sygehus slipper patienter, der f.eks. skal til kontrol, også at tage turen til Randers, så lægerne kan tage til Grenaa i stedet.

- Parallelsystem er jeg ikke så bange for. Men det, jeg kan være bekymret for, er mere, om vi med det nære sundhedsvæsen omdanner folks hjem til ventesale med alle de forskellige fagpersoner - fra hjemmepleje, kommunale sygeplejersker og regionale sundhedsaktører - der skal til. Vi skal passe på, de ikke falder over hinanden.