Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Vesthimmerland fjerner 50 faldefærdige huse

Det er hvad økonomien rækker til. Dermed er der i alt 150 færre ruiner til at skæmme landskaberne - men 175 står stadig tilbage
6. MAR 2012 10.47

VESTHIMMERLAND: Det er ikke længe siden, at kommunen kunne fejre nedrivning af hus nr. 100 i projektet om at komme af med de nedslidte huse. I projektet er der økonomi til at rive yderligere 50 huse ned - og så er det slut, mens behovet var på 325 gamle udslidte rønner i alt.

Det betyder helt præcist, at de sidste 175 nedslidte rønner stadig skæmmer udsigten i kommunen, men i projektet har man et meget præcist overblik på, hvordan de 175 huse fordeler sig i kommunen, ligesom der er lavet statistik på, hvordan de allerede fjernede rønner fordeler sig i byer og landsbyer i kommunen.

Tendensen er, at cirka 90 pct. af de 150 huse, der bliver fjernet ligger i Kommunens landsbyer og blot 10 pct. af dem ligger i de fire byer (Aars, Farsø, Aalestrup og Løgstør).

Det glæder imidlertid borgmester Knud Kristensen (K), at det nu kan lade sige gøre at få 150 af de værste huse fjernet fra kommunen:

- På den korte tid projektet har stået på, er der sket en forskønnelse i Vesthimmerland. Der er blevet lavet et par parkeringspladser, der er udlejet jord til flere borgerforeninger og vi er i gang med at forbedre stisystemerne i flere byer, så vi gør en aktiv indsats for at holde liv i landsbyerne, så jeg syntes godt vi kan betegne det som en succes for Vesthimmerland, siger Knud Kristensen.

Det sker ind i mellem, at nogle af de nedrivningstruede huse faktisk bliver reddet og renoveret, fordi de udgør en bygningsarv:

- Mange af de huse, jeg besigtiger, står desværre ikke til at redde, og så er vi jo nødt til at få dem fjernet, så de ikke står og skæmmer i bybilledet. Men jeg kommer da også ud til nogle huse, som har været til at redde, og det glæder mig at vi stadig kan beholde nogle af de prægtige huse, der blot har trængt til en kærlig hånd, siger projektleder Per Ibsen.

Trods de flotte resultater, som kommunen har opnået med indsatsen mod de faldefærdige huse, er kommunen betænkelig over, at regeringen har valgt at spare puljen væk:

- Kommunen ser med stor betænkelighed på, at puljen nu er sparet væk, og de ca. 175 huse som er nedrivningsmodne, men hvor kommunen ikke har flere økonomiske midler til at rive dem ned for, vil betyde en øget tilflytning af normadefamilier, og her frygter vi bl.a. for børnenes vilkår og trivsel i sådanne dårlige boliger, slutter borgmester Knud Kristensen.

mou