
VARDE: 20 naturgasforbrugere i Varde Kommune er udset til at afprøve et kraftvarmeanlæg på størrelse med et naturgasfyr. Forsøget skal bane vej for, at private forbrugere får eget kraftvarmeanlæg i bryggerset.
Otte danske energivirksomheder, forenet i Dansk Mikrokraftvarme, står bag projektet, som er et af de første af sin art i Europa. Målet er, at private forbrugere fra 2015 kan skifte naturgasfyret ud med et mikrokraftvarmeanlæg, som både producerer varme og strøm. Det koster i anskaffelse lidt mere end et traditionelt naturgasanlæg, men det er billigere i drift.
Det er også en gevinst for klimaet. De nye anlæg giver markant lavere CO2 udslip, og det grønne element er helt i tråd med andre initiativer på energifronten i Varde:
Flere brændstoffer
- I Varde Kommune satser vi i forvejen meget på grøn energi. Det strømmer ind med ansøgninger om jord- og solvarmeanlæg, og jeg er helt sikker på, at borgerne også vil være interesserede i mikrokraftvarmeanlæggene. Det tæller alt sammen i CO2 regnskabet, og vi bakker fuldt ud op om forsøget, siger formand for plan og teknikudvalget i Varde, Preben Olesen (V).
I Varde Kommune har man i forvejen tre styk af en tidligere model til afprøvning. De står på rådhuset i Årre, på Hybenbo Plejehjem og Nordenskov Skole. Erfaringerne herfra er indgået i udviklingsarbejdet, og forsøget med seneste version af mikrokraftvarmeanlægget involverer også Lolland og Sønderborg kommuner. På Lolland afprøver Dansk Mikrokraftvarme brintanlæg, mens anlæggene i Sønderborg bliver baseret på naturgas fra Tyskland.
Konsortiet bag projektet er et samarbejde mellem Syd Energi, Dong Energy, Cowi, Danthern Power, Dansk Gasteknisk Center, IRD, SEAS-NVE og Topsøe Fuel Cell.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.