Varde hyrer østeuropæere for at løse mangel på sosuassistenter

I Varde Kommune er 27 kvinder og én mand med østeuropæisk baggrund blevet en del af løsningen på Danmarks mangel på sosu-ansatte.

VARDE: Varde Kommune har en udfordring med at rekruttere medarbejdere til ældreplejen, hvor en enkelt eller ingen ansøgere og genopslag er mere reglen end undtagelsen ved ledige stillinger, skriver kommunen.

Det har fået Varde til at tænke alternativt og rette blikket mod en støt voksende befolkningsgruppe i Vestjylland: østeuropæiske tilflyttere. Det er særligt landbruget, som tiltrækker mænd fra Østeuropa, men i mange tilfælde ender de medrejsende ægtefæller som hjemmegående eller i ufaglært arbejde.

Derfor er 28 elever med østeuropæisk baggrund blevet rekrutteret til et målrettet forløb, hvor de bliver forberedt til at begynde uddannelsen som social- og sundhedshjælper.

Eleverne har alle forskellige uddannelser med sig fra hjemlandet. Håbet er, at deres faglige baggrund giver den nødvendige ballast til at gennemføre det første forløb, som veksler mellem danskundervisning, teori og praktikophold.

I aften fredag viser TV Syd det første af fem afsnit i en dokumentar, som går tæt på elevernes hverdag. Udsendelserne følger dem både på skolebænken og i mødet med de ældre, når de er i praktik forskellige steder i kommunen.

- Det er en bombe under vores velfærdssamfund, hvis denne udfordring med at skaffe arbejdskraft til så vigtigt et fag fortsætter. Vi ønsker kvalificeret arbejdskraft, og det kræver en målrettet indsats. Vi tror på, at erfaringerne fra dette forsøg kan kopieres til andre faglige områder, men også geografisk til øvrige dele af Danmark, siger Tina Agergaard Hansen (DF), formand for social- og sundhedsudvalget.

MG

Fakta

  • Ifølge FOA vil Danmark I 2029 mangle 40.000 sosu-ansatte til at opretholde velfærden for et stadig voksende antal ældre.
  • De 28 tilmeldte elever kommer fra: Polen, Ukraine, Rumænien og Litauen. Alle er over 25 år og vil modtage løn som voksenlærling. En mindre ekstra udgift til kommunen, som bliver betalt mange gange tilbage til samfundet, hvis de ender i arbejde.
  • I dag kommer der typisk 0-1 ansøgere, når Varde Kommune søger en sosuassistent. En opgørelse fra foråret 2019 viser, at der i alt var 13 ubesatte stillinger i kommunens ældrepleje.
Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev