Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Varde har nu plan for alle sine veje

Varde Kommune sætter flere penge af til veje og lægger 10 års plan for, hvordan man vedligeholder over 1300 km asfaltveje
27. JUN 2011 6.00

VARDE: Varde har for første gang siden kommunesammenlægningen gennemgået alle kommunens veje. Og de er slet ikke så ringe endda, lyder konklusionen ifølge kommunen.

Gennemgangen er led i en ny 10 års plan for, hvordan man vedligeholder de over 1300 km kommunale asfaltveje.. Planen er lagt i et samarbejde mellem konsulentfirmaet Grontmij A/S og Varde Kommune, og udvalget for plan og teknik vil nu bruge en mio. kr. ekstra på vejarbejde hvert år:

- Jeg er meget glad for, at vi nu har en plan for, hvordan vi skal holde vejene de næste 10 år, og for hvad der skal sættes af til det. Ved at afsætte en million ekstra bevæger vi os i den rigtige retning, så vi sikrer, at vi også om 10 år har gode veje, fastslår formand for udvalget for plan og teknik Preben Olesen (V), der glæder sig over, at den grundige gennemgang af vejnettet har vist, at vejene er i acceptabel stand:

- Vi har været hurtige til at komme ud og lappe huller efter vinteren, og vi kan konstatere, at vejene er i rimelig god stand. Men det skal de også gerne blive ved med at være. Vejplanen er et godt redskab til at planlægge indsatsen fremover. Men en 10 års plan skal man selvfølgelig ikke forholde sig stift til. Vi vil løbende vurdere, hvad der skal ske, og det vil være naturligt at kigge på planen igen efter to til fire år, mener Preben Olesen.

Den ekstra million til asfalt og slidlag har udvalget krone for krone fundet andre steder i budgettet. Blandt andet går de 600.000 kr., man sparer ved udbud af de offentlige toiletter, til bedre veje.

Kapital på 1,1 mia.
Dermed bliver der hvert år 21 mio. kr. til vejene. Trods den ekstra million er det et stykke under konsulentfirmaet Grontmijs anbefalinger. Skal vejene holde tiden ud, er der ifølge konsulentfirmaet mindst brug for 23,4 mio. kr. hvert år, og formanden for udvalget for plan og teknik lægger op til at snakke om endnu flere penge til vejvedligeholdelse ved de kommende forhandlinger om budgettet.

Vejplanen er et resultat af beregninger kombineret med vejsyn. Grontmij baserer beregningerne på erfaringer fra 40 kommuner, og alle data bliver kodet ind i et program, der viser, hvor pengene til asfalt og slidlag giver størst udbytte.

- Vind og vejr, trafikmålinger og borgerhenvendelser kan man selvfølgelig ikke tage højde for, og vi vil hvert år se på hvilke veje, der skal gøres noget ved. Det ligger i planen, at vi hvert år gennemgår 20 pct. af alle vejene, så vi når hele vejen rundt over en femårs periode, siger driftschef Bjarne Fly.

Målet er at forlænge vejenes levetid. Varde har ifølge rapporten en kapital på 1,1 mia. kr. i form af asfaltvej.

ka