Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Inger Støjberg var overrasket over, at hendes formand åbner for en rigsretssag. Men hun deltog ifølge borgmestre i Venstre-ledelsen i et møde, hvor Ellemann-Jensen tilkendegav sin holdning.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

V-borgmestre opfordrer Støjberg til pause som næstformand

Ifølge avis opfordrede Jakob Ellemann før jul Inger Støjberg til at trække sig fra posten.

Venstres næstformand, Inger Støjberg, bør midlertidigt tage en pause fra sin post, så længe det undersøges, om der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod hende. Det mener Jens Ive og Martin Damm, Venstre-borgmestre i henholdsvis Rudersdal og Kalundborg.

Førstnævnte siger til Ritzau, at Inger Støjbergs fremtid i Venstre "alene kan afgøres af Inger selv eller af et landsmøde".

- Men jeg tror, at det vil være fornuftigt for Inger selv og for Venstre, at Inger tager en timeout og måske holder nogle dage eller ugers ferie, mens det her behandles af Folketinget.

- Så kommer der en konklusion, og der må Inger træde ind igen, og så må vi have en drøftelse. Det tjener ikke noget formål at forsøge at være part i en sag, som under alle omstændigheder kommer til at køre, siger Jens Ive.

Samme melding kommer fra Martin Damm. Han mener, at striden mellem formand Jakob Ellemann-Jensen og Støjberg understreger behovet for, at Støjberg giver afkald på sin post.

- Da hun selv blev valgt, tror jeg, at hun i sin tale sagde, at der ikke var nogen tvivl om, at man skulle bakke formanden op. Det synes jeg ikke, hun gør i dag. Det er vel at mærke en formand, hvor Venstres forretningsudvalg var enig i hans linje, siger Damm til Politiken.

Bad Støjberg trække sig

Ifølge Ekstra Bladet bad Jakob Ellemann-Jensen kort før jul Inger Støjberg om at trække sig som næstformand som følge af Instrukskommissionens delberetning. Avisen har fået forløbet bekræftet af flere unavngivne kilder i partiet. 

Der blev, skriver Ekstra Bladet, afholdt et uofficielt møde i Venstre den 18. december med udvalgte medlemmer af Venstres forretningsudvalg.

Medlemmerne til stede skal være blevet enige om, at Støjberg skulle gå af som næstformand. Herefter skulle Jakob Ellemann-Jensen havde taget et møde alene med Inger Støjberg og bedt hende om at trække sig. Men Støjberg afviste, skriver Ekstra Bladet.

"Overrasket" Støjberg deltog i møde

Jakob Ellemann-Jensen har til flere medier udtalt og på Facebook skrevet, at Venstre kan ende med at bakke op om en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Det vil ifølge formanden blive konsekvensen, hvis der til januar ikke kommer en klar konklusion af den igangværende advokatundersøgelse.

Samme holdning delte formanden på et møde i partiets forretningsudvalg søndag aften.

Næstformanden har på Facebook mandag svaret igen ved at erklære sig "meget overrasket" og "helt uenig".

Både Peter Gæmelke, som også er medlem af udvalget, Martin Damm og Jens Ive bekræfter, at Støjberg deltog på mødet søndag aften.

- Jeg er overrasket over Ingers udmelding om, at det kommer bag på hende, for hun var orienteret ligesom os andre, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Inger Støjberg. Jakob Ellemann-Jensen ønsker mandag aften ikke at kommentere sagen yderligere.

Ritzau / ak