Utålmodige politikere vil sætte ind mod sygehusbakterier

Der er brug for en handleplan til at stoppe udbruddet af VRE-bakterier, mener flere sundhedsordførere.
13. AUG 2019 6.10

Vi skal have en handlingsplan for, hvordan mulitresistente bakterier skal håndteres på sygehusene. Det mener flere politikere, efter DR Nyheder i sidste uge kunne fortælle, at den såkaldte VRE-baktarie har spredt sig fra hovedstaden og til sygehuse i resten af landets regioner.

Værst ser det ud på Odense Universitetshospital (OUH). Her er 126 patienter i de første otte måneder af 2019 blevet smittet med VRE-bakterien. I hele 2018 var det tallet 28.

For at komme bakterien til livs er Sundhedsstyrelsen sammen med Statens Serums Institut gået i gang med at indhente erfaringer fra ind- og udland.

Men der skal altså en handleplan på bordet nu, mener Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for Enhedslisten.

- Det er ikke et nyt problem. Det har i hvert fald været på københavnske hospitaler siden 2003, og vi har oplevet en kraftig stigning inden for det seneste år. Derfor er det helt afgørende, at vi får udarbejdet en handlingsplan, siger han til DR Fyn.

Vil gå til ministeren
VRE er en tarmbakterie, der er resistent overfor antibiotika. Den overføres fra patient til patient, hvorfor risikoen for smitte er stor, når patienter bliver flyttet fra ét hospital til et andet.

Derfor mener Jane Heitmann (V), der er nyudvalgt formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, at man skal reagere hurtigt for at få dræbt bakterien.

- Jeg vil gå til Sundhedsministeren for at høre, hvornår arbejdet er færdigt, for det kan kun gå for langsomt, siger hun.

Det samme vil de radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgren. Han mener dog, at det er essentielt, at handlingsplanen ikke forhastes.

- Det er vigtigt, at vi gør det rigtige baseret på data og evidens, så vi ikke gør noget 'hovsa-agtigt', som kan ende med at gøre mere skade end gavn, siger han.

Rengøringen skal opprioriteres
For hospitalerne er det en dyr fornøjelse at stoppe udbruddet af bakterier. På Odense Universitetshospital forventer de en merudgift på to til tre mio. kr.

Alle smittede patienter skal nemlig i isolation, mens stuerne skal rengøres ekstra grundigt.

Foruden en handleplan mener Kirsten Normann Andersen, der er Sundhedsordfører hos SF, derfor, at der er brug for, at man opprioriterer rengøringen og uddannelsen af rengøringsassistenter, mener hun.

- Der er der en tendens til, at man har sparet på de lavestlønnede. Og det er rengøringspersonalet. Det gør, at man får mere snavsede hospitaler, og patienter som måske også bliver mere smittebærende, end der er nødvendigt, forklarer hun.

I Socialdemokratiet mener sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff dog, at man er nødt til at afvente svaret fra Sundhedsstyrelsen, før man vil sætte gang i handlingsplaner.

- Det er klart, at hvis det viser sig, at der er mere, vi kan gøre, er det naturligvis noget, vi skal lytte til, siger han til DR Fyn.

MG

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt