
Men en stribe kommuner er ikke begejstrede.
Som noget særligt får de største byer med mere end 40.000 indbyggere nemlig lov til et mindre antal nye store udvalgsvarebutikker på mere end 2.000 m2 ? hvor der ellers er begrænsninger for mindre byer.
At skilllelinjen skal gå ved 40.000 har borgmestrene fra Helsingør, Køge, Viborg, Holstebro, Slagelse, Holbæk, Frederikshavn, Sønderborg og Fredericia protesteret kraftigt imod tidligere på foråret. Bl.a. har borgmestrene for de ni kommuner haft foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Men altså forgæves.
- Når der er fastsat en grænse på 40.000 indbyggere for byer, hvor der kan placeres store udvalgsvarebutikker, er det ikke for at genere de små byer, men tværtimod for at undgå, at de store butikker fører til butiksdød i de mindre byer, siger miljøminister Connie Hedegaard (K).
Butikker må være større
Med loven forøges de maksimale butiksstørrelser med 500 m2 , så dagligvarebutikker, som f.eks. Superbrugsen, Føtex og Superbest nu må være max.3.500 m2 .
Butikker, der forhandler udvalgsvarer som tøj, sko, sportsudstyr, isenkram, bøger m.m. må ikke være større end 2.000 m2 .
Slut med elastik-regel til kommunerne
Som miljøministeren ser det, betyder ændringen af detailhandelsloven en mulighed for lidt større butikker og udvikling af nye butikskoncepter i de mindre og mellemstore byer.
Samtidig sætter den også helt entydige regler og rammer for kommunernes planlægning, fastslår hun.
- Vi skal undgå tilstande som i Sverige og USA, hvor bykernerne ligger øde hen, mens al handelen rykker ud i centerbebyggelser uden for byerne. Nu er der skabt klare og faste grænser for, hvor store butikkerne kan være, og kommunerne vil ikke længere kunne benytte sig af elastikbegrebet ?en særlig planmæssig begrundelse? til byggeri af for store varehuse. Det har vi simpelthen afskaffet, siger Connie Hedegaard.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.