Af Kim Rosenkilde Nielsen, kim@kommunen.dk
Socialpædagogisk støtte til kriminalitetstruede unge skal erstatte straffe-lignende tiltag. Det er ræsonnementet bag regeringens afskaffelse af brugen af elektroniske fodlænker over for unge og en skærpelse af kriteriet for, hvornår unge kan anbringes på en sikret afdeling.
Lovændringen blev vedtaget i dag i direkte forlængelse af, at Justitsminister Morten Bødskov (S) hævede den kriminelle lavalder fra 14 til 15 år.
Siden 1. juni har kommunalbestyrelser været forpligtiget til at overveje brugen af elektroniske fodlænker i forbindelse med et såkaldt ungepålæg, hvis ikke 'kriminalitetstruede' unge overholdt en aftale om eksempelvis at holde sig hjemme om aftenen.
Sanktionen mødte dengang stærk kritik fra flere sider. Bl.a. KL var modstander af, at kommunalbestyrelserne på den måde blev pålagt at straffe unge mennesker.
Nu afskaffes ordningen så samtidig med at kriteriet for, hvornår en ung kan anbringes på en sikret afdeling ændres fra, at det skal være 'påkrævet' for at afværge, at den unge skader sig selv eller andre, og faren herfor ikke på forsvarlig måde har kunnet afværges ved andre mere lempelige forholdsregler. Fremover skal det være 'absolut påkrævet.'
Socialdemokreterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten stemte for forslaget, mens Venstre, Dansk Folkeparti, Konservativt Folkeparti stemte imod.
De nye regler træder i kraft fra 1. marts
Foto: http://www.flickr.com/photos/barkbud/4784020370/sizes/z/in/photostream/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.