DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Unge hashrygere skal ikke kunne overrule forældrene
(Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto.)

Unge hashrygere skal ikke kunne overrule forældrene

Nyt frikommuneforsøg vil begrænse unges ret til at blokere fx misbrugsbehandling og styrke forældrenes myndighed

GULDBORGSUND / GLADSAXE: Der er grænser for, hvad 15-17-årige skal have lov at bestemme.

Det er holdningen bag en ansøgning, som Guldborgsund og Gladsaxe Kommuner har indsendt til Indenrigsministeriet som led i frikommunenetværket 'Børn som vores vigtigste ressource'.

Kommunerne søger om fritagelse fra kravene i Servicelovens $ 52 om, at unge over 15 år som hovedregel skal give samtykke, når kommunen iværksætter en foranstaltning. Hvis forældre og kommune er enige, skal den unge ikke kunne blokere, foreslår de.

Kan overrule forældre
- Vi ser en del sager, hvor unge er ude i et misbrug eller så psykisk dårlige, at de ikke har selvindsigt i deres egen formåen. Hvis de ikke selv synes, det er et problem, at de ryger hash fire gange om dagen, kan de overrule forældre, som gerne vil have en indsats, fortæller Linda Spence, som er socialrådgiver og gruppeleder hos Guldborgsund Kommune.

- Der vil vi gerne kunne sige: Det er slet ikke til diskussion, at du skal passe din misbrugsbehandling eller din skole. Det er ikke et tilbud, det er noget, du skal. Fordi dine forældre og vi er enige om det, siger hun.

Kommunerne arbejder generelt med at styrke forældrene i at tage ansvar for deres børn. Derfor oplever de et sammenstød mellem de unges ret til medbestemmelse og forældrenes myndighed over deres børn. 

- Vi vil gerne give kraft og ansvar tilbage til forældrene, forklarer Linda Spence.

Til fare for sig selv eller andre
Kommunerne understreger, at de unge stadig skal medinddrages, og at de kun skal sættes uden for indflydelse, når forældre og myndighed er enige, og når den unges generelle trivsel og udvikling er markant truet, fx hvis den unge er særligt udsat for misbrug, svær psykisk sygdom eller kriminalitet.

'Det omhandler situationer, hvor den unge er til fare for sig selv eller andre,' skriver de i ansøgningen.

'Den helt centrale udfordring er, at den unge sjældent har en erkendelse af egen situation, og samtidig tilsidesætter man forældrenes mulighed for at varetage deres forældrerolle, hvilket de facto tilsidesætter Forældreansvarsloven,' tilføjer de.

Flere ansøgninger
Ansøgningen er en af i alt syv fra kommunenetværket, som foruden Guldborgsund og Gladsaxe omfatter Ikast-Brande Kommune.

De øvrige ansøgninger handler bl.a. om at udvikle en metodik i sager, hvor man modtager en bekymring om et barn, og om forskellige måder at fjerne administrative krav, som stjæler tid fra arbejdet med udsatte børn og familier.

Læs tidligere artikel: Udsatte børn skal hjælpes med mindre bureaukrati