Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Unge dater, dribler og rapper sig til læselyst

Projekt i Hvidovre og Rødovre støttet af Slots- og Kulturstyrelsen skal åbne litteraturens verden for flere unge.
13. FEB 2021 14.25

HVIDOVRE / RØDOVRE: Hvordan får man unge til at læse mere? Det skal et nyt fælles projekt i Rødovre og Hvidovre kommuner undersøge i løbet 2021 og 2022, lyder det fra de to nabokommuner.

I projektet UNG:LITT er unge, kunstnere, lokale kulturinstitutioner og bibliotekerne i de to kommuner gået sammen om at udvikle et koncept, der øger læselyst- og fællesskaber blandt elever i 7. og 8. klasse. Målet er at koble litteratur og læsning til forskellige formidlingsformer i kunst- og kulturlivet på nye måder.

Projektet, der er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen med godt 620.000 kr., skal munde ud i en video, et digitalt metodekatalog og en temadag. Til sammen skal det bringe ny viden og idéer videre til bl.a. biblioteker og undervisningsinstitutioner i hele landet.

Rødovre har netop afsluttet et pilotprojekt, hvor de unge fx har ”rappet en bog”, lavet et bogomslag af billeder af kunstværker, testet dilemmaer og egen dømmekraft og lyttet til en podcast om driblinger, druk og drengestreger.

Til at hjælpe sig har de både haft billedkunstnere, forfattere og professionelle freestyle rappere. I sensommeren 2020 var der i Hvidovre et tilsvarende pilotprojekt, hvor blandt andet også ”bog-dating”, film, fælleslæsning med fri association og snak gav de unge nye og gode oplevelser med litteraturen.

De to kommuner er gået sammen om UNG:LITT, fordi bibliotekerne i begge kommuner over en årrække på forskellig vis har arbejdet med børn, unge og læsning. I Hvidovre har man i flere år haft ‘booktalks’ med skoleelever i netop denne aldersgruppe og kender målgruppen godt. I Rødovre findes en populær bogklub for yngre børn, hvor man booster læselysten ved at tage afsæt i emner og interesser.

UNG:LITT bliver tilbudt til 7. og 8. klasser i Rødovre og Hvidovre efter sommerferien.

  • Projektet vil omfatte et unge-ambassadørkorps, udvikling af en samarbejdsmodel for kulturliv, skoler og biblioteker, bogdage, workshops og en festival.
  • De involverede kulturinstitutioner er Kulturhuset Viften, Ejbybunkeren, Heerup Museum, Vestbad, TekX, Teater, Vestvolden, Cirkusmuseet og Forstadsmuseet.