Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Unge: Danmark er for lukket

Især de unge mener, at Danmark er for lukket, viser en ny undersøgelse

Tre ud af fire danskere mener, at Danmark skal åbne sig mere over for omverdenen. Det viser en undersøgelse, som Gallup har foretaget for DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd.

Gallup har spurgt 1.673 danskere om deres syn på politik og samfundsforhold, og ifølge undersøgelsen er der et udbredt ønske i befolkningen om større åbenhed. Og især de 16-25-årige synes, at Danmark er for lukket. Hele 79 pct. af de unge mener således, at Danmark skal være mere åben over for omverdenen.

- De unge vil gerne i dialog med verden uden for Danmarks grænser. Unge har en klar forståelse af behovet for internationalt samarbejde og dialog på tværs af landegrænser og kulturer, siger Signe Bo, som er formand for DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd, der repræsenterer 600.000 unge.

Punkterer myten
De seneste år har der været debat om Danmarks åbenhed og grænsekontrol, hvor kritikere har hævdet, at Danmark er ved at udvikle sig til et lukket land. Desuden har en meningsmåling tidligere vist, at op mod halvdelen af danskerne betragter sig selv som mere tillukkede og selvtilstrækkelige end andre europæere.

Den nye Gallup-undersøgelse punkterer imidlertid myten. Meningsmålingen viser klart, at danskerne - og især de unge - er meget positive over for internationalt samarbejde og dialog på tværs af grænser. Mens otte ud af ti unge efterlyser øget åbenhed, mener kun to pct., at Danmark skal skrue ned for dialogen og det internationale samarbejde.

- Det er utroligt positivt, at danskerne, og i særdeleshed de unge, sender et klart signal om, at Danmark ikke skal isolere sig. Tværtimod; der er brug for, at det danske samfund - lige fra virksomhederne, uddannelsessystemet og foreningslivet - i endnu højere grad samarbejder på tværs af grænserne, siger formanden for DUF, der repræsenterer 70 ungdomsorganisationer, hvoraf mange samarbejder med foreninger i udlandet.

Unges medborgerskab og aktive deltagelse i samfundslivet er netop i disse dage på dagsordenen ved en stor EU-konference. 200 deltagere fra EU's 27 medlemslande mødes for at diskutere, hvordan EU vil sikre de unges deltagelse i samfundslivet. 

lcl