dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Barbara Bertelsen mener ikke, det havde gjort forskel, om hjemmelsproblem blev nævnt på afgørende møde.
Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix.

Topchef: Ingen advarsel om manglende lov på centralt minkmøde

Der stod intet om hjemmel til minkaflivning i mødepapirer, da aflivning blev afgjort, siger departementschef Barbara Bertelsen.

Statsministerens højre hånd var med på et møde i det magtfulde Koordinationsudvalg, da det om aftenen 3. november sidste år blev besluttet at aflive alle mink.

Seks minutter inden havde mødedeltagerne fået materialet til mødet på mail, så departementschef Barbara Bertelsen havde ikke nået at læse dokumenterne.

Men ifølge Barbara Bertelsen havde det ikke gjort megen forskel. I materialet står der efter hendes opfattelse intet om, at der skulle mangle lovgrundlag til at aflive landets mange millioner mink.

Det siger Barbara Bertelsen torsdag, hvor hun afhøres i Minkkommissionen.

- Det står jo ingen steder, at der er et hjemmelsproblem i forhold til faktiske, fysiske aflivning, siger departementschefen i Statsministeriet.

Bertelsen, der er uddannet jurist, understreger, at det også er sådan, hun læser dokumentet i dag.

Det blev ifølge topembedsmanden debatteret på mødet 3. november, at en aflivning af alle mink kunne føre til, at der skulle udbetales erstatning til avlerne. Og at der måske manglede lovhjemmel i forhold til det.

Men spørgsmålet om lovgrundlaget blev ikke rejst, hvad angik selve aflivning af dyrene.

Tidligere var det allerede besluttet, at smittede mink og mink i sikkerhedszoner omkring smittede farme skulle aflives, og arbejdet var gået i gang.

Idé skudt ned

På mødet 3. november deltog blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og daværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

Og sidstnævnte, der endte med at miste sit job som følge af minksagen, nævnte på mødet, at minkbranchen angiveligt kun var interesseret i at beholde avlsdyrene, hvis man kunne beholde 20 pct. af dyrene.

Det ville betyde, at man skulle beholde flere millioner mink. Den idé skød sundhedsminister Magnus Heunicke ifølge Barbara Bertelsen ned.

- Der lyder svaret klart nej, gengav hun fra mødet.

Det ville ikke være foreneligt med en risikovurdering fra Statens Serum Institut om, at fortsat minkavl i Danmark ville udgøre en fare for folkesundheden.

Da det breakede

Den følgende dag meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud på et pressemøde, at de omtrent 15 millioner mink skulle aflives.

Barbara Bertelsen siger torsdag i retten, at som hun husker det, blev hun først en halv uge efter mødet opmærksom på, at der kunne være et problem med lovhjemlen.

- Det var, i forbindelse med at det breaker i medierne, siger hun.

Minkkommissionen er nedsat for at undersøge myndigheders og ministres handlinger i forbindelse med beslutningen om at kræve de mange dyr aflivet.

Kommissionen skal komme med et resultat af undersøgelsen senest til april.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/topchef-ingen-advarsel-om-manglende-lov-paa-centralt-minkmoede

GDPR