

SLAGELSE: Den nye politiske situation i Slagelse har endnu en gang givet rumlerier om at omkonstituere, så magtfordelingen i højere grad svarer til den nye balance. Men Slagelses administrative topchef opfordrer til eftertanke – her ti måneder før næste valg.
Efter Troels Christensens exit fra V har bl.a. løsgænger Peter Lotinga, der med sin position uden for de to blokke kalder sig selv 'vagthunden', arbejdet på muligheden af en omkonstituering. Byrådskolleger bad ham undersøge lovligheden af endnu en gang at omkonstituere – for en tilsvarende manøvre var kommunen ude i for halvandet år siden, da Jens Ebbe Ahlgren skiftede fra S til V og dermed tippede magtbalancen, så borgmester Lis Tribler (S) nu fik et flertal imod sig. V-K-DF kunne nu mønstre et flertal på 16-15. Det betød to mistede formandsposter til S-SF, og ny struktur med fire formandsposter til hver blok.
Kommunaldirektør Søren Lund Hansen har over for Lotinga gjort rede for, hvordan det ifølge styrelsesloven i sig selv ikke er en lovlig grund til omkonstituering at ville reducere enkeltpolitikeres indflydelse – altså fx. at fjerne bestemte politikere fra formandsposter. Der skal være en samlet intention om at ville ændre på fx. udvalgsstruktur og politisk opbygning – og på den baggrund kan en ny konstituering komme på tale.
'Superexcentriske egoister'
Lund Hansen skrev endvidere: 'Med fare for, at dette kommer til at fremstå som en støtte til de, der lige aktuelt sidder på formandsposter m.m. i dag må jeg sige, at jeg som kommunaldirektør er bekymret for jeres samlede omdømme, såfremt en omkonstituering gennemføres en gang til. Alene det faktum, at der nødvendigvis skal flyttes rundt på opgaver mellem udvalg, skal nedlægges/oprettes nye udvalg og/eller ændres på antallet af medlemmer vil betyde en åbenlys risiko for, at jeres omgivelser oplever jer uden mål og retning.
Byrådet – eller et flertal heraf – kan selvfølgelig ændre på ovennævnte opgaver, hvis Byrådet måtte ønske dette. Men jeg kan kun opfordre jer til grundigt at overveje fordele og ulemper, ikke kun på det personlige plan men også af hensyn til omgivelsernes respekt for Byrådet, inden I træffer beslutning herom.
Jeg kan her tilføje, at på Fyn oplever vi i Nordfyns Kommune, at man nu er oppe på ni 'spring', heraf nogle der er sprunget to gange. Resultatet er, at hele øen slår sig på lårene af grin over det, der opleves som en flok superexcentriske egoister. Som en borger skrev i et læserbrev: 'Det er helt fejlagtigt, når NN i et tidligere læserbrev betegner byrådet som et børneteater, for i et sådant er børnene tilskuerne og de voksne er aktørerne. I Nordfyns Byråd er det nemlig omvendt.'
Et lignende læserbrev i Sjællandske kan jeg godt undvære.'
Af en mailkorrespondence, dknyt har indsigt i, fremgår det, at den melding bl.a. gav følgende reaktion fra Troels Christensen (løsg.): 'En overraskende udmelding fra dig. Det falder efter min bedste overbevisning langt uden for din kompetence.'
Peter Lotinga finder det 'meget problematisk, at du (...) blander dig i det politiske forum' og 'de bemærkninger du kommer med angående hvorledes borgerne evt. ser på en omkonstituering m.v. mener jeg helt bestemt må stride med det, der står i den lille håndbog for kommunaldirektører.'
Husk værdigheden
Over for dknyt understreger Søren Lund Hansen, der selv bor i Odense og har arbejdet i fem kommuner, at han på det tekniske plan har rådgivet om, hvad der skal til for at igen at kunne omkonstituere, at det meget vel kan være en lovlig manøvre, men at han samtidig opfordrer til eftertanke:
- Vi skal kere os om den værdighed, der bør ligge i at arbejde i et byråd. At man for ofte skifter kurs og retning kan forringe byrådets omdømme.
Han peger samtidig på, at Slagelse med sin fra starten snævre 16-15-balance har været mere udsat i denne sag: Hvis der var blevet konstitueret på baggrund af fx. 18-13, kunne flertallet bære ikke bare én men også to partiskifter:
- Omgivelserne kan gå hen og få en opfattelse af, at den almindelige partidisciplin er blevet afløst af den almindelige indivdualisering i samfundet. Og så kan det blive vanskeligt for borgerne at se hvilke mål, byrådet vil gå efter.
Søren Lund Hansen gør også opmærksom på, at der i Slagelse i forvejen i halvandet år har været en politisk situation, hvor der de facto er flertal mod borgmesteren, hvilket som bekendt ikke fører til, at borgmesteren bliver afsat:
- Og det betyder bl.a., at det politiske flertal ikke har adgangen til at trække på administrationen, få foretaget beregninger - og det er selvfølgelig en speciel situation. men den er ikke umulig at arbejde i.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.