
I Frankrig tillader lovgivningen, at private fylder bilen med passagerer og får transporten betalt af et offentligt trafikselskab. Modellen benyttes af virksomheder, som på den måde hjælper deres ansatte bosat på landet til at komme nemmere frem og tilbage på arbejde. Omkring 900.000 franskmænd benytter muligheden om dagen. Den type kombination af kollektiv trafik og privatbilisme vil være på bordet, når et ekspertudvalg nedsat af transportminister Thomas Danielsen (V) sætter sig sammen.
Målet er, at de ni medlemmer skal nytænke den offentlige transport og sikre bedre muligheder for at komme nemt og hurtigt rundt på en energivenlig måde - om det er til job, en fritidsaktivitet eller en bytur. Ikke mindst i landdistrikterne, på øerne og i andre tyndt befolkede områder, hvor der kan være langt mellem de fyldte bussæder - måske fordi afgangstider og stoppesteder ikke matcher passagernes behov.
- Den franske model er en blandt mange spændende idéer. Her giver man trafikselskaberne lov til at samarbejde med privatbilister, der betales for at køre passageren videre fra der, hvor bussen vender, siger Thomas Danielsen.
Om Danmark skal kopiere Frankrig, er op til udvalget, som får trafik- og plandirektør i Vejdirektoratet Helga Theil Thomsen som formand.
- Udvalgets opgave bliver at tænke ud af boksen. Det er helt op til eksperterne at se på, hvilke modeller der kan tænkes ind i det danske kollektive system, så vi ikke længere har så mange halvtomme busser kørende rundt, siger Thomas Danielsen.
Én begejstret og én skeptisk borgmester
I Brønderslev Kommune er partifællen borgmester Mikael Klitgaard (V) begejstret for tanken om at kombinere offentlig og privat transport.
- Selv om vi har skåret en del af vores busafgange væk, fordi der ingen passagerer var, så er der stadig busser, hvor der kun sidder en enkelt passager. Derfor skal vi indrette os på en ny og smartere måde.
Han foreslår en ordning, hvor borgere visiteres til årligt at kunne bruge et beløb på transport. For eksempel 5000 kroner, som refunderes af kommunen.
- Måske kan de køre med naboen, GoMore eller tage en taxa. Det vigtigste er, at vi får et system, hvor folk kan booke sig ind, alt efter hvornår de vil afsted, og hvornår de vil hjem igen.
Mere skeptisk er Samsøs borgmester, Marcel Meijer (S). Øen har succes med 19 personers flexbusser. Kun i højsommeren sættes store busser ind.
- Flexbusserne fungerer fantastisk godt. Rent økonomisk er de ikke meget billigere end de store busser, men kvaliteten af transporten er bedre, fordi folk kan blive kørt fra adresse til adresse og dermed slipper for at gå, når de kommer frem. Han vil ikke afvise privat kørsel:
- Det sker jo allerede, og nogle gange sendes der sikkert også lidt penge til benzin, men jeg ville være rigtig ked af det, hvis sådan en Uber-lignende løsning var eneste mulighed for borgere på Samsø, siger Marcel Meijer.
Nedsættelsen af ekspertudvalget er en del af regeringsgrundlaget, som SVM-regeringen præsenterede i december sidste år. Udvalget skal præsentere sine forslag ved udgangen af 2024.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.