
Blot en tredjedel af landets kommunaldirektører bor i den kommune, de er øverste leder for. Det skriver Kommunen.dk på baggrund af oplysninger fra 96 kommuner.
En af årsagerne til, at få kommunaldirektører flytter til kommunen, de arbejder i, er private forhold, og at det ikke altid er muligt for familien at flytte med. Det kan også spille ind, at der er stor udskiftning blandt kommunaldirektører, og at man ikke ønsker at flytte for et job, man ikke er sikker på at have i flere år.
Lisbeth Binderup, der er ledelseskonsulent hos konsulentfirmaet Genitor og tidligere kommunaldirektør i Skanderborg, fortæller, at det kan have sine ulemper, at kommunens øverste embedsmand ikke ønsker at bo i kommunen.
- Først og fremmest kan det være et problem for troværdigheden. Det gælder især, når mange kommuner fx har fokus på bosætning, mens kommunaldirektørerne ikke bor der, siger Lisbeth Binderup til Kommunen.dk.
Kommunen.dk har også spurgt kommunerne, om deres øvrige direktører bor indenfor kommunegrænsen. Her har mediet indhentet oplysninger om direktionen i 97 kommuner. Undersøgelsen viser, at 187 ud af kommunernes 271 direktører ikke bor i deres arbejdskommune.
Afstand betyder noget
Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V), fortæller, at han foretrækker, at direktionen bor indenfor kommunegrænsen.
- Vi skifter ikke direktører og kommunaldirektører så ofte som andre. Det, tror jeg, netop er, fordi direktørerne flytter hertil. Hvis du ansætter en fra Aalborg, og de så bliver boende der, får man fornemmelsen af, at de skal videre på et tidspunkt, siger Ulrik Wilbek.
Det argument forstår Jan Kjeldsmark, der er partner og direktør hos rekrutteringsfirmaet Mercuri Urval og har været med til at ansætte offentlige ledere i 27 år. Han mener dog, man skal passe på med at vægte lokal bopæl for højt, fordi kommuner ikke skal ansætte den fjerdebedste kandidat til jobbet, bare fordi personen vil flytte til kommunen.
- Bopæl rangerer relativt højt, når vi rekrutterer. Det har ikke noget at gøre med, om kandidaten bor i eller udenfor kommunen. Det handler om afstand til arbejdspladsen. Der er empirisk evidens for, at jo længere du har til dit arbejde, jo kortere tid holder du – alt andet lige - på jobbet, siger Jan Kjeldsmark.
Undersøgelsen viser, at tre ud af 17 kommuner i Region Sjælland har en kommunaldirektør, der bor lokalt. I Hovedstaden er det fire ud 29 kommuner. I Midtjylland ni ud af 19 kommuner. I Syddanmark ni ud af 22. Nordjylland seks ud 11.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.