DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
To mænd er blevet tiltalt for hærværk mod fredet klit
Genopførelsen af klitterne startede i september sidste år.
Foto: Søren Schnoor, Ritzau Scanpix

To mænd er blevet tiltalt for hærværk mod fredet klit

En større mængde sand og beplantning blev flyttet, da fredet klit ved Skagen Sønderstrand blev ødelagt i 2019.

FREDERIKSHAVN: To mænd på 39 og 61 år er blevet tiltalt for groft hærværk ved i 2019 at have ødelagt en fredet klit ved Skagen Sønderstrand. Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Ifølge anklageskriftet var det den 39-årige, der i oktober 2019 på foranledning af den 61-årige flyttede en større mængde sand og beplantning med en læssemaskine.

Der skete ifølge anklagemyndigheden skader for cirka 447.000 kr.

Genopførelsen af klitterne startede sidste år, hvor Frederikshavn Byråd besluttede at bruge en halv mio. kr. Det beløb forventes erstattet af skadevolderen.

Tiltalt efter sjælden paragraf

De to mænd er ud over groft hærværk af betydeligt omfang også tiltalt for at have "forvoldt skade på landskabelige og kulturhistoriske værdier af hensyn til almenheden".

Og det er sjældent, at der sker tiltale efter den paragraf.

- Det er ikke så tit, at der bliver rejst tiltale efter den paragraf, men vores vurdering er, at klitterne i Skagen er helt særegne og har en helt særlig betydning i den danske kulturhistorie, og derfor har vi valgt også at tage den paragraf i brug.

- Det er nogle alvorlige forhold, der er rejst tiltale for, og derfor vil vi kræve fængselsstraf, hvis de tiltalte bliver dømt efter anklageskriftet, siger specialanklager Jan Østergaard.

De tiltalte forsøgte at bremse grnopførelsen ved at klage over Fredningsnævnets godkendelse til at genopføre klitterne.

Ritzau / ibs