DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
To borgmestre, tre med byrådserfaring og én uden
Johannes Lundsfryd står i Middelfart i spidsen for et absolut S-flertal på 14 ud af 25 og er spidskandidat igen.
Foto: Michael Bager, Ritzau Scanpix

Endnu seks S-spidser udpeget til KV21:
To borgmestre, tre med byrådserfaring og én uden

Følg med i sommerens udpegninger af socialdemokratiske spidskandidater - i Sønderborg, Middelfart, Billund, Gribskov, Rebild, Nordfyn samt Region Sjælland.
22. JUL 2020 11.40
TEMA: KV21

Corona-reglerne fik mange partiforeninger til at skubbe deres udpegninger og valg af spidskandidater til KV21 frem i kalenderen, og her i sommermåneder drypper flere navne nu ud.

To navne fra S er ganske velkendte: I Sønderborg er den siddende borgmester Erik Lauritzen ifølge Sønderborgnyt blevet udpeget igen som spids. Han sidder i dag i sin anden periode, formåede ved KV17 at hæve sit personlige stemmetal fra 3.629 ved KV13 til 8.024 og står i dag i spidsen for den 15 mandater store byrådsgruppe - ud af 31.

I Middelfart er Johannes Lundsfryd Jensen ifølge Fredericia Dagblad genudpeget som borgmesterkandidat. Han blev borgmester i september 2017, da han afløste Steen Dahlstrøm, der gik af i utide på grund af stress, og vandt også valget ved KV17, hvor han fik 5.333 personlige stemmer. I øvrigt en god bid mere, end Dahlstrøm fik ved sit seneste valg - KV13 med 3.714. Lundsfryd står i spidsen for et absolut S-flertal på 14 ud af 25.

I tre andre kommuner, hvor Socialdemokratiet i dag er i opposition, er der kommet nyt ansigt øverst på stemmesedlen, men i Billund er det ifølge JydskeVestkysten igen Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, der også var spids ved KV17. I det civile er hun socialrådgiver og leder af Børneteam Syd i Vejle Kommune.

Billund-valget kan blive interessant, for den nuværende borgmester Ib Kristensen (V) har endnu ikke meldt ud, om han vil gå efter endnu en periode. Både S-gruppen og V-gruppen er på 9 i det 25 mandater store byråd, så fordelingen på de mindre partier bliver vigtig.

I Gribskov er der nyt S-ansigt som spids, idet byrådsmedlem og udvalgsformand Mikkel Andersen nu afløser Bo Jul Nielsen, der i denne periode er blevet radikal, som spids. Morten Dahlberg, der ikke er i byrådet, var også opstillet og fik 46 stemmer mod Mikkel Andersens 67. Den nye spids er uddannet ambulanceredder og er nu konsulent i LO Hovedstaden, oplyser netavisen Gribskov.

Gribskov har siden kommunalreformen haft borgmestre fra V, K eller som nu nytgribskov: Anders Gerner Frost, hvis lokalliste har ni pladser foran Venstre med syv og S med tre.

I Rebild skulle der findes en ny spids efter Thøger Elmelund, oplyser Nordjyske. Det blev byrådsmedlem Peter Hansen, der ved KV17 fik næsten lige så mange personlige stemmer som spidsen, nemlig henholdsvis 530 og 551.

Rebild har landets eneste radikale borgmester - Leon Sebbelin - der sidder på en R-S-K-DF-konstituering. Flertallet blev i periodens løb lidt sikrere, da S-gruppen gik fra fem til seks, fordi Rasmus Rask kom til fra den nu nedlagte Sociale Fællesliste.

Helt udefra er der denne gang i Nordfyn en nyudpeget S-borgmesterkandidat. Det er skolelærer og kredsformand i Middelfartkredsen Bernt Nicolaysen, der skal bringe lidt ro ind i partiet, der har været ude for en del turbulens. Byrådsmedlem Pia Longet blev vraget som spids og forlod siden partiet sammen med lokalformand Ann Berit Christensen efter en salut om splittelse og manipulation.

Tidligere spids var her Kim Johansen, der efter topplaceringen ved KV13 og KV17 nu ønsker mere tid med familien - og iøvrigt er blevet gruppeformand nu. Nordfyn har V-borgmester - Morten Andersen i sin tredje periode - og har absolut V-flertal med 13 ud af 25, mens den reducerede S-gruppe nu er på seks.

Det kan i den socialdemokratiske forbindelse nævnes, at regionsrådsformand Heino Knudsen har fået S-gruppens opbakning til igen at være spids i Region Sjælland. Ifølge Slagelse.News er der ikke kommet modkandidater frem inden fristens udløb, så udpegningen er herefter en formalitet.

Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater eller tilsvarende nyheder fra de store oppositionspartier, er velkomne til at give lyd til [email protected]