FOA har i dag i Højesteret vundet en yderst principiel sag om arbejdsskadede deltidsmedlemmer. Selvom man arbejder på deltid og får en arbejdsskade, så skal tabet af erhvervsevne i en række tilfælde beregnes ud fra en fuldtidsløn, oplyser FOA.
Sagen drejer sig om en dagplejepædagog, der i 1995 arbejdede 30 timer ugentligt og blev ramt af en arbejdsskade i form af en færdselsulykke.
Arbejdsskadestyrelsen og senere Ankestyrelsen afviste, at tabet af erhvervsevne kunne beregnes ud fra en fuldtidsansættelse. Erstatningen for tabet af erhvervsevne skulle beregnes ud fra de 30 timers deltid.
FOA har i sagen henvist til, at dagplejepædagogen, der i 1995 havde børn på to, seks og otte år, kun midlertidigt var på deltidsansættelse grundet sine familieforhold, og i en årrække havde arbejdet på fuld tid.
Højesteret har nu givet FOA medhold i, at tabet af erhvervsevne skal fastsættes med udgangspunkt i lønnen for en fuldtidsansat dagplejepædagog. Samtidig har Dansk Sygeplejeråd fået medhold i en lignende sag, så de to domme får nu principiel gyldighed.
- Det er vi særdeles glade for. Vi går nu omgående i gang med at vende bunken af sager med deltidsansatte medlemmer med arbejdsskader," siger forbundssekretær Inger Bolwinkel fra FOA. Hun vurderer, at muligvis flere tusinde arbejdsskadede danskere kan få gavn af den nye dom.
Et flertal af medlemmerne i FOA er deltidsansatte.
"Vi har kæmpet for dette her i årevis. Vi ved, at mange kvinder i en periode er på deltid - men både før de får børn og når børnene er lidt større, så arbejder de fuldtids igen. Derfor er det også kun ret og rimeligt, at tabet af erhvervsevne beregnes ud fra dette. Dette her vil vække glæde hos mange arbejdsskadede, der ud over deres arbejdsskade også har måttet kæmpe en urimelig kamp mod systemet for at få deres ret," siger Inger Bolwinkel.
I Højesterets behandling af den aktuelle sag har der deltaget syv højesteretsdommere, og dommen er enstemmig.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.