Lige som regionerne er sygeplejerskernes formand, Grete Christensen, kommet frem til, at mulighederne for at finde en løsning på sygeplejerskekonflikten ved forhandlingsbordet ser ud til at være udtømt. Det skriver hun i et brev til statsminister Mette Frederiksen (S). "Derfor er der ikke længere tvivl om, at vi har brug for hjælp udefra," lyder det.
Grete Christensen skriver i brevet til statsministeren, at hun håber på, at regeringen vil sætte penge af, så lønnen blandt sygeplejerskerne kan hæves her og nu. Samtidig skal der kigges på tjenestemandsreformen fra 1969.
Med reformen blev forskellige faggrupper placeret på forskellige løntrin. Særligt kvindedominerede fag som sygeplejersker ligger på de nederste trin, og reformen er ifølge sygeplejerskerne skyld i et lønefterslæb.
- Der er en stærk oplevelse af et historisk lønefterslæb og en grundlæggende uretfærdighed, der bunder i et forældet syn på køn og arbejde, skriver sygeplejerskernes formand i brevet.
- Mange udtrykker tvivl om, hvorvidt de vil fortsætte i faget. Derfor er der mere på spil end kun en kamp om lønkroner.
Ingen regeringsindgreb
Hvis parterne ikke selv kan blive enige, kan konflikten ende med, at regeringen griber ind og standser konflikten med en lov. Det skete senest i 2013, da landets lærere var lockoutet. Men regeringen vil stadig ikke blande sig. Det slår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fast lørdag.
- Vi har ikke på noget tidspunkt haft og har stadig ikke et ønske om at gribe ind i den konflikt.
- Vi følger hele tiden situationen nøje, men kan kun opfordre parterne til at sætte sig sammen igen og finde en løsning på de tvister, der er, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
Beskæftigelsesministeriet henviser til sin udmelding fra juni om, at regeringen ikke udtaler sig om verserende overenskomstforhandlinger "af respekt for principperne i den danske model". Strejken har kørt i to måneder, og omkring 5.700 sygeplejersker strejker aktuelt.
Ritzau / mh
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.