Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Sygemeldte får en hjælpende hånd

Køge Kommune støtter sygemeldte medarbejdere med nyt beredskab. Målet er at undgå langtidssygemeldinger gennem tidlig indsats

KØGE: En uge kan hurtigt blive til mange, hvis man er sygemeldt. Og en langtidssygemelding kan starte en dårlig spiral, som fører den syge længere og længere væk fra arbejdsmarkedet. Derfor sætter Hovedudvalget i Køge Kommune nu ind med en ekstra indsats for medarbejdere, som risikerer en langtidssygemelding. Det kan for eksempel dreje sig om en medarbejder, der netop er blevet sygemeldt med stress.

Køge Kommune har allerede en række beredskaber, som bruges til at støtte medarbejdere i forskellige situationer. Nu udvides paletten med beredskabet 'Tidlig indsats', som går ud på, at medarbejderen tidligt i et sygeforløb kan få tilbudt coachende samtaler og evt. også psykologsamtaler, kombineret med fysisk træning.

Formålet er 1) at undgå længerevarende sygeforløb med risiko for udstødning af arbejdsmarkedet og 2) at fastholde kommunens ansatte i beskæftigelse - om muligt inden for hidtidige job eller jobområde.

Omsorg for medarbejdere
Det er den sygemeldte medarbejders daglige leder, som henviser til det nye tilbud. BOMI-Køge står for samtaleforløbene og har tavshedspligt omkring samtalernes indhold.

- En langtidssygemelding kan få store personlige omkostninger, og derfor vil vi nu gå tidligere ind og hjælpe vores medarbejdere, inden det udvikler sig yderligere. Det handler om at give medarbejderne omsorg, siger kommunaldirektør Peter Frost.

- Og omsorg er også at hjælpe medarbejderen med at komme tilbage på arbejde igen hurtigst muligt, siger næstformand i Hovedudvalget Randi Kirkegaard.

82 pct. meldt raske
Beredskabet 'Tidlig indsats' kommer efter et forsøgsprojekt, som Det Lokale Beskæftigelsesråd gennemførte sidste år på skole- og dagtilbudsområdet med gode resultater. Den tidlige indsats medvirkede her til, at 82 pct. af de sygemeldte kunne meldes raske og vende tilbage til jobbet igen. Det er disse gode erfaringer, som Køge Kommune nu breder ud til alle sine medarbejdere.

Ordningen for ny-sygemeldte skal foreløbig køre frem til 1. september næste år. 'Tidlig indsats' er centralt finansieret, så den enkelte afdeling eller institution skal ikke selv dække udgifterne til forløbene.

jos