
Syddjurs Videnpark hedder projektet, som hører hjemme i Syddjurs Kommmune, men har opbakning fra erhvervslivet på hele Djursland.
Ambitionerne fejler ikke noget: Som hjemsted for iværksættere og innovative virksomheder skal videnparken rumme videnstunge virksomheder og inden for fem år efter etableringen skabe mellem 1000 og 1200 nye arbejdspladser, som ikke er truede af outsourcing.
Den oprindelige plan placerer videnparken i krydset mellem motorvejen og Randersvej nordvest for Rønde. Nærheden til det europæiske motorvejsnet og de innovative miljøer i Århus er afgørende.
Fastlåst situation
Men den sag er ikke bare sådan lige. For placeringen er på bar mark ? og ville i ?gamle dage? ? før kommunalreformen ? kræve et regionplantillæg. Faktisk forsøgte den daværende Rønde Kommune i efteråret 2006 at presse sagen igennem i Århus Amt for at komme situationen efter nytår 2007 forkøbet. Men uden held.
- Før, da vi havde amterne og regionplanerne, havde vi lettere ved at gå i samarbejde med amtet om et tillæg til regionplanen, siger Syddjurs-borgmester ? og tidligere Rønde-borgmester Vilfred Friborg Hansen (S). Nu er situationen temmelig fastlåst.
Med strukturreformen har kommunen fået kompetencen til selv at afgøre den slags mere omfattende indgreb i naturen, som et nyt erhvervsområde i det åbne land vil udgøre. Men først, når plangrundlaget ? den første kommuneplan ? er færdigt, gennemarbejdet og vedtaget, hvilket den skal være inden udgangen af 2009, men næppe heller bliver meget tidligere. Kommuneplanen 2009 skal samle og videreføre amtets regionplan fra 2005 samt de fire gamle kommuneplaner.
Piner mig at vente to år
- Det giver os selvfølgelig muligheden for selv at planlægge, som vi gerne vil have det, siger Friborg, der også gerne vil imødekomme ildsjælene i erhvervslivet, der arbejder på den mest ideelle placering.
- Men det piner mig, at vi så skal vente to år endnu.
Byrådet har da også vedtaget at holde alternative placeringer åbne. Enten et andet sted nær Rønde ? stadig tæt ved Århus, men knap så tæt ved motorvejen, og i tilknytning til et eksisterende erhvervsområde. En tredje mulighed er ved Tirstrup Lufthavn længere ude på Djursland, hvor projektet også hurtigere vil kunne planlægges.
- Vi har også muligheden for at gå til Miljøcenter Århus for at få en dispensation, siger Friborg, der på den ene side forudser, at det vil blive svært, fordi tiden frem til 2009 er en overgangsperiode. På den anden side gætter han på, at embedsmændene vil være mange af de samme folk fra planforvaltningen i det nedlagte Århus Amt, som nu er flyttet over i Miljøcenter Århus. Og det kunne måske gøre sagen nemmere.
Ikke med glæde
Fra Miljøcenter Århus, der er et af de tre miljøcentre, som skal varetage statens interesser i planspørgsmål, lyder meldingen fra arkitekt Ejler Toft Jensen, at der ganske rigtigt er en mulighed for dispensation i overgangsperioden:
- Det er muligt at ophæve nogle af de konkrete retningslinier i regionplanen ? afhængigt af karakteren og omfanget. Men udgangspunktet er helt klart, at det bedste for kommunerne er at vente, til den samlede planlægning er klar i 2009. Der vil nok ske nogle ophævelser i løbet af de to år, men det vil ikke være noget, vi gør med glæde.
Ejler Toft Jensen arbejdede før reformen ganske rigtigt i et amt, bare ikke i Århus, men i Ribe.
I et andet lokalt spørgsmål får den ændrede kompetencefordeling helt klart umiddelbar betydning. Det lykkedes ikke Rønde Kommune at få Århus Amt med på sine ideer om udformningen af, hvordan trafikken på Rønde Hovedgade skulle forløbe. Nu har Syddjurs selv kompetencen, og et lokalplanforslag med de omstridte ideer er nu på vej gennem byrådet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.