Syddanmark politianmeldt af Datatilsyn for anden gang i år

Tilsynet indstiller til en bøde på 500.000 kr. for at opbevare patienters følsomme oplysninger offentligt.
19. SEP 2021 10.59

SYDDANMARK: Datatilsynet politianmelder Region Syddanmark, oplyser tilsynet selv. Det er andet gang på kort tid, det sker, og denne gang handler anmeldelsen om lemfældig opbevaring af patienters personfølsomme oplysninger.

Sagen drejer sig om en powerpoint-præsentation, der har være tilgængelig på Region Syddanmarks hjemmeside siden maj 2011. Den blev brugt til uddannelse på Odense Universitetshospital og indeholdt 3.915 patienters følsomme oplysninger.

Fejlen blev først opdaget, da Odense Universitetshospital blev kontaktet af en borger om powerpoint-præsentationen. Det skete i februar 2020.

Regionsdirektør Jane Kraglund kalder sagen "beklagelig".

- Det burde ikke være sket. Da vi opdager det, gør vi alt, hvad vi kan, for at orientere de berørte og fjerne det pågældende powerpoint-dokument, siger hun til TV Syd.

30.000 børn

Ifølge Datatilsynet gør det sagen ekstra alvorlig, at Region Syddanmark dagligt behandler store mængder af personfølsomme oplysninger. Foruden politianmeldelsen indstiller tilsynet endnu en gang regionen til en bøde på 500.000 kr. 

Det er anden gang i år, Region Syddanmark politianmeldes af Datatilsynet for ikke at have etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger. I juli 2021 blev regionen ligeledes indstillet til en bøde på 500.000 kr., dengang for ikke at have overholdt sin forpligtelse som dataansvarlig til at gennemføre nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

Ifølge Datatilsynet havde Region Syddanmark i en periode på mere end halvandet år en database til forskningsmæssige og kliniske formål, hvor regionen ikke godt nok havde sikret sig imod, at uvedkommende kunne få adgang. I databasen lå blandt andet spørgeskemaer med helbredsoplysninger om mere end 30.000 børn tilknyttet psykiatrien.

Ritzau