Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Sundhedsstyrelsen om genåbning: Håndvask og to meter mellem eleverne

Når institutionerne åbner igen, skal alle børn i vuggestuer, børnehaver og skolerne vaske hænder hver anden time.

Selvom folkeskolens yngste elever kan se frem til snart at mødes med deres klassekammerater og lærere igen, bliver hverdagen ikke helt den samme, som før store dele af Danmark blev lukket ned. For at mindske smitten med coronavirus har Sundhedsstyrelsen lavet en ny vejledning til 0. til 5. klasserne på landets skoler og til de mindste i daginstitutioner, der åbner igen efter påske.

- Elever skal placeres ved borde, så der er to meter imellem eleverne. Det kan være nødvendigt at dele eleverne op i grupper og fordele dem i flere klasselokaler for at sikre den nødvendige afstand, skriver Sundhedsstyrelsen.

Desuden anbefales det, at så mange aktiviteter som muligt foregår udendørs, og at frikvartererne afholdes forskudt. Lærere og elever skal undgå offentlig transport under udflugter, og så skal børnene opfordres til kun at lege med hinanden i de samme mindre grupper både i skoletiden og fritiden.

Mere rengøring og håndvask
Endelig kommer hygiejnen til at fylde en del efter påske:

'For at sikre god håndhygiejne skal alle ansatte, elever og ledsagende voksne vaske hænder med vand og flydende sæbe, når de kommer ind på skolen,' skriver Sundhedsstyrelsen i sin vejledning.

Styrelsen anbefaler, at alle elever vasker hænder i faste intervaller - som minimum hver anden time. Det samme gælder i børnehaver og vuggestuer. Og lærere i folkeskolen skal vaske hænder eller bruge håndsprit, når de går fra undervisning af én klasse til en anden.

Både i skoler, børnehaver og vuggestuer skal der skrues op for rengøringen. Legetøj skal vaskes mindst to gange dagligt - og det legetøj, der ikke kan vaskes så ofte, skal pakkes væk. Toiletter skal rengøres mindst to gange dagligt, og tablets skal tørres af, hver gang børnene har brugt dem. Man skal ikke mødes i større forsamlinger som ved morgensang, og børnene skal kun lege i små grupper.

Når forældre følger deres børn i skole, børnehave eller vuggestue, skal det sikres, at de ikke samles ved indgangen. Det kan gøres ved, at børnene afleveres i intervaller, skriver Sundhedsstyrelsen.

 

Sundhedsstyrelsens retningslinjer:

  • Børnene må komme i skole, hvis de ikke har symptomer på sygdom.
  • Selv om et barn bor i husstand med en person med covid-19, må barnet som udgangspunkt gerne komme i skole.
  • Bor et barn sammen med en person, der er i særlig risiko, kan barnet som udgangspunkt også møde i skole.
  • Selv om en elev i en klasse viser sig at være ramt af covid-19, kan de øvrige elever godt fortsætte med at gå i skole.
  • Det skal vurderes i det enkelte tilfælde, om et barn, der selv er i særlig risiko for eksempel på grund af kronisk sygdom, kan møde op i skolen.
  • Det anbefales, at der fortsat er mulighed for online undervisning af børn, der ikke kan møde op i skolen.

eo