
VESTHIMMERLAND: - Storbykommuner får millioner af kroner via udligningssystemet hvert år for borgere, der ikke er udgiftskrævende, mens andre kommuner bliver snydt.
Kriteriet skal derfor ændres, mener Knud Kristensen.
En velstillet direktør, som har valgt at bo til leje i en nyrenoveret bygning af ældre dato i København, udløser via det kommunale udligningssystem automatisk en klækkelig sum penge til Københavns Kommune. Også selvom direktøren på ingen måde er udgiftskrævende. Omvendt udløser en familie, som er udgiftskrævende for en kommune, ikke en øre, hvis de på grund af lave huspriser bor i en ejerbolig i en oplandskommune, fremgår det fra Vesthimmerlands Kommune.
Knud Kristensen er harm over, at fordelingskriteriet 'Antallet af familier i visse boligtyper' er så upræcist, at storbykommunerne får penge til ikke-ressourcekrævende borgere, fordi der ikke bliver taget højde for borgerens indkomst, uddannelse eller arbejde i kriteriet.
'Det kommunale udligningssystem er sat i verden for at undgå økonomisk ulighed og uensartet service i landets kommuner. Så er det da himmelråbende dårligt, at dette fordelingskriterium åbner op for, at storbykommunerne bliver kompenseret for udgifter, de reelt ikke har.
Systemfejl gør udligningsreformen uretfærdig
Kommunen påpeger i et notat til indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V), at der er en systemfejl i udligningssystemet, så fordelingen af midler mellem landets kommuner rammer fuldstændigt skævt, når det drejer sig om det nævnte fordelingskriterium.
Der tages ikke højde for, at forskelle i boligpriser og boligudbud fører til store kommunale forskelle i borgernes bosætningsmønster og valget af boligform (ejerbolig eller lejebolig).
Velfungerende ikke-udgiftskrævende grupper - heriblandt også studerende - bliver taget med i kriteriet. Det giver storbykommuner med høje boligpriser en klokkeklar fordel.
Ikke mindst fordi, det er veldokumenteret, at der er en stærk sammenhæng mellem borgernes uddannelse, indtægt, stilling og de sociale problemstillinger, borgeren møder senere i livet.
Knud Kristensen er derfor ikke i tvivl om, at kommunen hvert år bliver snydt for mange millioner kroner:
- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at kriteriet ikke forholder sig til hverken uddannelse, stilling eller indkomster. Vores beregninger viser, at 8.704 personer i København med en lang videregående uddannelse er omfattet af kriteriet. Det er derfor på tide at præcisere kriteriet, så ingen kommune kan få kompensation uden, at der er et reelt behov.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.