Stolpe ud for Lollands nye byrådssal
Arkitektfirmaet Friis Andersens visualisering af salen, inden arbejdet gik i gang. (Visualisering.)
Foto: Friis Andersen Arkitekter

Stolpe ud for Lollands nye byrådssal

En storstilet renovering har omdannet et gammelt pakhus til Lollands nye byrådssal - men politikerne kan under møder ikke se hinanden for bare stolper.

LOLLAND: Byrådet i Lolland Kommune har indviet sin nye byrådssal, men der har vist sig et lille problem allerede på første møde. Salen er nemlig indrettet i et gammelt pakhus, hvor stolper er en del af den oprindelige konstruktion, og de står, så det er trangt i lokalet og vanskeligt for byrådsmedlemmerne at se hinanden på tværs af den hestesko, som bordene er opstillet i. Det skriver Folketidende

Byrådssalen ligger i det gule pakhus i Qvades Gård i Maribo, som kommunen overtog i 2018 og i 2019 belsuttede at gennemføre en gennemgribende renovering af. Den betød også flyttedag for mange af kommunens administrative medarbejdere, og at kommunen dermed kunne opsige lejeaftalen på de gamle lokaler.

Renoveringen er altså nu afsluttet. Om det gule pakhus, som er byrådssalens nye hjem lød det i 2019, at der ville blive indrettet en ny "byrådssal med højt til loftet og frit udsyn til bjælkerne og den historiske bygningskonstruktion". Men måske lidt for frit, idet de står i vejen.

Sal skal ikke kun bruges til byrådsmøder

Bygningerne er fredet, og derfor er renoveringen gennemført i samarbejde med Kulturstyrelsen af arkitektfirmaet Friis Andersen Arkitekter. Renoveringen er foretaget med henblik på, at salen kan bruges til mange andre ting, som foredrag og møder, når der ikke er byrådsmøder. Det ligger nemlig borgmester Holger Schou Rasmussen (S) på sinde, at lokalerne ikke kun skal bruges en gang om måneden og ellers stå tomme.

Byrådet holder mange af sine møder rundt om i kommunen, så pakhuset skal langt fra lægge lokaler til byrådsmøder hver måned.

På det første byrådsmøde italesatte borgmesteren ifølge Folketidende også stolpe-udfordringen.

- Der er nogle vinkler, der kan være en lille smule blinde, men vi må jo prøve det af et par gange og se, hvordan det går, og ellers har vi et noget større mødelokale nedenunder, der måske kan blive lidt bedre indrettet til det.

Renoveringen af alle bygningerne koster 33,4 mio. kr., og kommunen vil spare omkring to mio. kr. årligt i leje af de hidtidigt brugte lokaler.

Det har fået flere af byrådspolitikerne til at stille spørgsmålstegn ved, om det var det rette at rykke byrådssalen. Bl.a kalder Leo Christensen (Lokallisten Lolland) det dårlig byggeledelse og undrer sig over, at der ikke er lavet en 3D-model, som kunne have vist problemerne med udsynet.