Lad det ikke lykkes for nogle politikere, der er mere interesserede i et forsøg på at kapre stemmer her og nu, at sætte en dagsorden, der stiller landets alvorlige problemer i skyggen. Vi kan ikke leve af at dyrke vores kolonihave og sælge pølser med brød til hinanden.
I stedet for at føre en kamp mod vindmøller og sylte alle ind i det, der dybest set er et uønsket angreb på arbejdskraftens frie bevægelighed i EU – og dermed et angreb på de resultater, der gennem mange år møjsommeligt er bygget op i det europæiske fællesskab, bør Folketingets politikere vende blikket mod de mange problemer i Danmark, der må løses på et nationalt niveau.
Kollektiv transport lider
Decentraliseringen er på nogle områder et gode, men landet er ikke større end, at en række problemer løses bedst nationalt med samlet erfaringsudveksling, som sikrer den bedste og på sigt mest økonomiske løsning..
To problemer er alvorlige: Den kollektive bustrafik i Danmark er i en passagermæssig og økonomisk krise. Passagertallet er faldet med 9 procent de seneste 5 år. Det samlede tilskudsbehov fra regioner og kommuner er steget med 20 procent. Derfor må der gøres noget.
I stedet for at komme med en velovervejet løsning, gør de ansvarlige det endnu værre ved at planlægge busdriften efter antal indbyggere i områderne i stedet for at se på de aktuelle lokale behov!
Det betyder, at de landdistrikter, andre gerne vil have til at leve og udvikle sig, bliver affolkede og forfalder. Tiden er inde til nytænkning. Nogle kommuner har forsøgsvis indført gratis transport, fordi det er billigere – men mennesker skal ikke kun transporteres inden for kommuner eller regioner.
Der må en velovervejet helhedstænkning til. Ved en samlet indsigtsfuld løsning på landsplan med fleksibel brug af faste ruter, telebusser, små og store busser og konstruktivt samarbejde vil det kunne gøres både bedre og billigere. Så kunne der måske blive råd til at priserne på maden på institutionerne ikke forhøjes til et umenneskeligt niveau.
Flere oversvømmelser
Et andet af de helt store problemer - afledt af klimaudviklingen – er et voksende antal oversvømmelser rundt om i landet. DMI’s klimascenarier forudsiger, at nedbøren frem til år 2100 vil fordele sig skævt med mindre sommerregn og mere vinternedbør. Og da regnen generelt vil falde i voldsommere regnskyl, risikerer vi flere truende oversvømmelser.
En række kommuner er hver for sig gået i gang med lokale løsninger – men vand kender ingen grænser.
I en klarsynet og overordnet kommentar siger Greves borgmester, Hans Barlach den 7. juli 2008:
”Oversvømmelser er et nationalt problem, der kræver en national løsning”.
Han efterspørger statsligt udstukne rammer for klimasikringsarbejdet, når det handler om byafvanding og vandløb, og især hvad angår sikringen af kystnære område, eftersom havvandsstigningen er en udvikling, der truer mange områder i fremtiden.
Dette er blot et par eksempler på problemer, der mere eller mindre sejler rundt i Ingenmandsland. Problemer, hvor Staten må på banen. Udfordringerne på disse områder er så store og behovet for investeringer så massive, at de ikke bør overlades til de enkelte kommuner eller regioner alene.
Nu kan man modtage dette synspunkt på to måder.
Enten: Nu har vi bygget systemet op til at være decentralt med regering og Folketing som delegerende og [især] kontrollerende. I øvrigt har vi ikke ressourcer til at gå ind i disse spørgsmål! Eller: Det er rigtigt. Det er alvorlige nationale problemer, i et omfang, vi ikke har forudset. Vi må ændre tankegang og sammensætte den bedste ekspertise til at løse dem.
Befolkningen, som politikerne ideligt påkalder sig, er trætte af ideologisk skyggeboksning. Nu vil vi se konkrete resultater.
I øvrigt, når det gælder oversvømmelser/vand er overordnet indsats en nationaløkonomisk god investering på flere måder. Derfor må der etableres et tæt samarbejde mellem forskning, den offentlige og den private sektor med Staten i spidsen. Det kan føre til en betydelig eksportindtægt for Danmark, når erfaringerne fra et sådant projekt – kombineret med den viden danske virksomheder i forvejen besidder på området vandteknologi – kan kommercialiseres. Det viser eksemplet med vindmølleindustrien.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.