Staten er holdt op - kommuner vil stadig kende ansøgeres alder

Man kan kun søge job i otte af landets 20 største kommuner, hvis man opgiver sin alder.

Ifølge Ligebehandlingsloven er det forbudt at forskelsbehandle på baggrund af køn, alder, etnicitet, religion, handicap osv. Alligevel er det hos en række kommuner et krav, at man som jobansøger oplyser køn og alder, når man indsender sin ansøgning. 

Helt præcis kræver otte af landets 20 største kommuner, at man opgiver sin alder for at kunne uploade en ansøgning, viser en undersøgelse i DM Akademikerbladet. De otte er Aalborg, Esbjerg, Viborg, Silkeborg, Kolding, Slagelse, Sønderborg og Gladsaxe.

Andre spørger til køn, men uden at det er obligatorisk at svare. Kun København, Vejle, Horsens, Roskilde og Gentofte blandt de store kommuner spørger hverken til alder eller køn.

De kommuner, fagbladet har talt med, siger alle, at oplysningerne ikke spiller nogen rolle ved ansættelse, men at man enten gør det af gammel vane eller til statistiske formål. 

Kun én nyansat var over 50 år

For et år siden vakte det opsigt, at Finansministeriet i løbet af fire år kun havde ansat én person over 50 år ud af 277 nye medarbejdere. Tendensen var den samme i andre ministerier, viste Politikens kortlægning.

Sagen førte efterfølgende til, at Økonomistyrelsen fjernede alder som obligatorisk felt i det centrale ansøgningssystem, så det kræver et aktivt tilvalg fra den konkrete arbejdsgiver, hvis feltet skal være med.

Tilbage i december 2016 fik en kommune kritik, fordi Ligebehandlingsnævnet fandt det sandsynliggjort, at man bevidst var gået efter en ung jurist til et barselsvikariat. 

I en lignende sag fra 2017 udløste det kritik, at pædagoger over 50 år og under 24 år ifølge et stillingsopslag ikke kunne forvente svar på deres ansøgning.

En gruppe borgere forsøger lige nu at samle opbakning bag et borgerforslag om, at det skal være forbudt at registrere alder, køn og nationalitet i databaser, som gør det muligt at frasortere ansøgere efter disse kriterier. Deres begrundelse er, at ansøgere over 50 år alt for ofte frasorteres.

I Folketinget behandles lige nu et endnu mere vidtgående forslag fra Frie Grønne om, at oplysninger om køn, alder, nationalitet og statsborgerskab helt skal fjernes i ansøgninger til offentlige stillinger.