dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Stadig store barrierer for kommunal solcelledrift

Solcelleanlæg skal drives i et selvstændigt selskab, hvilket er en tung bureaukratisk og unødigt tidskrævende proces, skriver alle borgmestrene til alle folketingsmedlemmerne.
5. JAN 2023 14.22

Kommunerne har fået lempet lidt i reglerne for at kunne opstille og drive solcelleenergi-produktion. Men vilkårene er stadig langt fra gode nok, lyder det fra alle borgmestre i landet, der har sendt følgende brev om den sag til folketingspolitikerne:

"Vi sender dig og dine kollegaer i Folketinget denne mail i håb om at få løst en udfordring, der forhindrer os kommuner i at benytte et effektivt redskab i forhold til den grønne omstilling. Solceller på kommunale tage er en god ide, og allerede nu burde tagene være fyldt med solceller. Men det er de ikke.

I kommunerne er vi ellers klar. Som landets største bygningsejere har vi her en stor mulighed for at skabe grøn energi. Vi skal udnytte muligheden og potentialet for at etablere op mod 1 GW solcellekapacitet på eksisterende offentlige tage, hvoraf hovedparten af potentialet ligger hos kommunerne.

Men for at få det til at ske, har vi har meget brug for din og de andre folketingsmedlemmers handlekraft.  For der er en række barrierer, som forhindrer den gode ide i at blive til virkelighed: Solcelleanlæg skal drives i et selvstændigt selskab, hvilket er en tung bureaukratisk og unødigt tidskrævende proces for den enkelte kommune.

De høje afgifter og de begrænsede muligheder for at dele strømmen mellem kommunale bygninger begrænser rentabiliteten for kommunen. Det betyder uheldigvis, at det kan være dyrere at producere sin egen grønne energi på taget end at købe strøm fra elnettet.

Konsekvensen bliver desværre, at projekterne ikke bliver til virkelighed, og at vi ikke får udnyttet det store potentiale i solenergi på de kommunale tage. 
Hjælp os med at nedbryde barrierer og unødigt bureaukrati ved at få lavet den nødvendige lovgivning, der er enkel og logisk.

Vi er bekendt med, at det ikke er politisk nemt at ændre på afgifter, men det skal løses. Hvis I vil den grønne omstilling, så rykker vi i kommunerne." 

Forstår kommunerne, men...

I en kommentar til TV2 Lorry skriver  klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M):

- Reglerne er der af en grund. Kravet om selskabsudskillelse sikrer klar adskillelse af kommunens kerneopgaver og elforsyningsvirksomhed af mere kommerciel karakter. Flere kommuner eller regioner kan gå sammen om ét selskab for at lette administrationen. 

- Det er super godt, at kommuner løfter deres grønne ansvar og sætter solceller op. Danmark skal gå foran og skrue op for den grønne energi. Med de høje elpriser - som Putin har skubbet i vejret - vil interessen for at opsætte solceller kun være stigende. Jeg forstår godt, at kommunerne gerne vil kunne forbedre deres økonomi ved at undgå betaling af elafgift for deres forbrug, men de penge bliver så taget fra den fælles kasse.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/stadig-store-barrierer-for-kommunal-solcelledrift

GDPR