
Coronaen fyldte meget, da KL's virtuelle udgave af Kommunaløkonomisk Forum åbnede i dag. Dels naturligvis fordi den har præget dagligdagen i 2020 så meget, men også fordi dens effekt på økonomien vil være mærkbar både i 2021 og i årene fremover.
Et vildt år, sagde KL-formand Jacob Bundsgaard (S) om 2020, men også et år, hvor det kommunale Danmark stod sammen og viste sin styrke i en krisetid, og den fungerende finansminister, skatteminister Morten Bødskov (S), mindede om, hvordan kommunerne rykkede hurtigt i coronakrisens begyndelse, da der skulle skaffe værnemidler. Pointen er her, at det på samme måde bliver op til kommunerne at få tingene til at ske, når det med tiden kommer til nærhedsreform og andre nye reformarbejder.
Hvad det angår, så Jacob Bundgaard i særdeleshed frem til den bebudede velfærdslov, der ventes at knæsætte et princip om, at der skal følge penge med nye og øgede opgaver. Ifølge overvismanden, professor Carl-Johan Dahlgaard, vil det dog ikke være nogen "paladsrevolution" at lade udgifterne følge demografien. Sådan er praksis i vidt omfang i forvejen.
Stadig luft
Om udsigterne for 2021 bemærkede han, at starten på året ikke har været den bedste, men at det kan komme til at gå stærkt senere på året.
Nedad trækker større smittespredning, og de landsdækkende restriktioner, men opad peger, at vi har fået vaccine tidligere end ventet, at erfaringer fra sidste år peger på, at det hele kan komme hurtigt i gang igen, og at den lempede finanspolitik med blandt andet de frigivne feriepenge vil skubbe yderligere på.
Dog, coronaen har kostet på råderummet, mest mærkbart først fra 2023 og fremover, sagde Carl-Johan Dahlgaard. Han konstaterede dog, at der stadig er "luft til at honorere både demografi og velstand", omend ikke helt så meget luft, som der ellers ville have været.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.