SSI: Test og coronapas er afgørende for at bevare kontrollen
Et stort antal test er afgørende for at holde coronaen under kontrol, vurderer SSI.
Foto: Jens Thaysen, Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

SSI: Test og coronapas er afgørende for at bevare kontrollen

SSI venter, at smittespredningen vil falde kraftigt i slutningen af juni.
9. JUN 2021 10.14

TEMA: Corona

En høj testaktivitet er afgørende for at holde snor i epidemien, og coronapasset er medvirkende til, at man ofte bliver testet.

Sådan lyder det i et notat fra Statens Serum Institut, som Ritzau er i besiddelse af. Det er afleveret forud for onsdagens forhandlinger i Folketinget om yderligere genåbning, hvor flere partier har ønsket af afskaffe coronapasset.

- Brugen af coronapas vurderes fortsat at have en stor betydning for incitamentet til at blive testet, hvilket er essentielt for at identificere smittekæder, står der i notatet.

- Den omfattende testaktivitet, der blandt andet betyder, at asymptomatiske personer bliver identificeret, kombineret med smitteopsporing er afgørende for at bryde smittekæder og holde smittetrykket nede. Brugen af passet vurderes også at have en direkte effekt på at mindske risikoen for smitte generelt ved sociale aktiviteter samt risikoen for superspredningsbegivenheder, skriver SSI.

Samtidig fremhæver SSI også de lokale nedlukninger som et effektivt værktøj.

- Den kommunale nedlukningsmodel vurderes fortsat at have en stor betydning for indsatser, der lokalt understøtter epidemikontrollen herunder ekstra indsatser i samarbejde mellem kommunerne og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Smitten vil falde kraftigt slut-juni

SSI vurderer, at smitten vil begynde at falde fra begyndelsen af sommerferien. Den seneste måned har der i gennemsnit været omkring 1.000 smittetilfælde om dagen.

- I modelberegningerne falder antallet af daglige nye smittede kraftigt fra slut juni.

- Fra skoleferiens indtræden falder antallet af nye daglige smittede støt til et lavt niveau med under 100 nye daglige smittetilfælde i august måned. Det kan dog ikke ud fra dette konkluderes, at smitten vil forblive lav til efteråret, når aktiviteten fx i skoler øges efter sommerferien, skriver SSI.

Forud for forhandlingerne onsdag har flere partier luftet ønsker om, at der lempes på krav om mundbind og coronapas.

I notatet fremgår det, at SSI's beregninger ikke inkluderer "eventuelle lempelser af smittereducerende tiltag såsom udfasning af afstandskrav, mundbind eller coronapas".

Partier vil udfase coronapas

Trods SSI's lovprisning af coronapasset ønsker flere partier at udfase passet som planlagt. 

- Hvad angår coronapasset, står vi fast ved det synspunkt, som vi hele tiden har haft. Og det er, at det skal være tre steder. Det vil sige nattelivet, ved større begivenheder og i forbindelse med ud- og indrejse af Danmark, siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Også Enhedslisten, der under coronahåndteringen oftest har indtaget rollen som forsigtigper, er klar på at aftale en udfasning af coronapasset. Det siger corona-ordfører Peder Hvelplund.

- Jeg ser ikke noget i SSI's rapport, som skulle udelukke, at vi kan fortsætte udfasningen af coronapas. Man kan udvide områder, hvor man går over til en kørekortmodel i stedet for, siger Hvelplund.

Den model taler flere partier for.

I dag fungerer coronapasset som en slags adgangsbillet. Eksempelvis til biblioteket eller til specifikke begivenheder. Ved en kørekortmodel skal det være sådan, at indehaveren af coronapasset kan fremvise det, hvis myndighederne spørger til det. På samme måde som et normalt kørekort.

Heller ikke Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ser bekymret på SSI's beregninger. Planen med at udfase coronapasset skal fortsætte, siger han også.

Partierne og regeringen mødes i eftermiddag kl. 16.

Ritzau