DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Spil og virtual reality skal lære nordjyske børn om diabetes

Steno Diabetes Center Nordjylland lancerer et nyt digitalt univers, der skal kommunikere om diabetes i børnehøjde.
14. SEP 2020 15.09

NORDJYLLAND: Når et barn bliver indlagt på børneafdelingerne i Aalborg eller Hjørring med nyopdaget diabetes, er materiale på papir udskiftet med digital læring, øvelser, personlige diabeteshistorier og spil i virtual reality.

Steno Diabetes Center Nordjylland, der er kraft- og videnscenter for Region Nordjylland, har udviklet et nyt digitalt univers med figuren Sten-O i centrum, som skal guide børnene gennem sygdommen på en positiv og engagerende måde:

- Vi ønsker med Sten-O Starter at kommunikere via platforme, som børnene kender eller allerede anvender i deres hverdag og udnytte de muligheder, som digitalisering og teknologi rummer for læring. Målet er at styrke børnenes lyst til at ville mestre deres diabetes, fortæller projektleder Pernille Mejer Højholt.

Spil og VR-briller

Sten-O Starter bygger på en app til mobil eller tablet, der gennemgår alle vigtige elementer, når man har diabetes, fx blodsukker, insulin, kost og motion. Der er i app’en indlejret en række interaktive spil og øvelser, hvor børnene kan repetere og træne de nødvendige kompetencer. Herudover er der videofortællinger og videoinstruktioner med børn og unge, der selv har diabetes.

Sten-O Starter bruger også virtual reality i to spil, som bygger ovenpå appens indhold om kost. Spillene skal med VR-briller træne det nødvendige kendskab til forskellige kosttyper, herunder særligt kulhydrater, og hvordan de påvirker blodsukkeret på forskellig vis.

VR-brillerne kan lånes med hjem i den første tid, så man kan spille med familie og venner og også lære dem om diabetes.

Sten-O Starter vil blive anvendt i diabetessygeplejerskers og diætisters undervisning af børn med nyopdaget diabetes og afvikles på touchskærme på børneafdelingerne. Børnene instrueres derudover ved indlæggelsen i at downloade app’en, så de også kan lære selv.

Steno Diabetes Center Nordjylland er det eneste i Danmark, som har Digital Sundhed og Diabetes som særkende. Det er derfor en del af centrets strategi at udvikle og teste digitale løsninger til personer med diabetes, som også vil kunne anvendes nationalt.

ak