Sønderjylland vil også have en naturpark
Foto: Sønderborg Kommune

Sønderjylland vil også have en naturpark

Der er ingen 'Dansk Naturpark' i Sønderjylland, men hvis det står til Sønderborg Kommune, vil det snart se anderledes ud.

SØNDERBORG: Der er otte naturparker i Danmark og tre pilotprojekter. Ingen af dem ligger i Sønderjylland - den nærmeste er Naturpark Lillebælt mellem kommunerne Kolding, Fredericia og Middelfart. Det vil Sønderborg Kommune gerne lave om på.

Derfor har kommunen været i dialog med Friluftsrådet om, at området ved de genskabte søer Oldenor, Mjels Sø og Bundsø sammen med Oksbøl Skov tilsammen udgør et område, som lever op til kravene, der stilles til en naturpark. Friluftsrådet har allerede tilkendegivet, at de genskabte søer opfylder kriterierne for at opnå kvalitetsstemplet 'Dansk Naturpark'. 

- Sølandskabet og Oksbøl Skov har en spændende kulturhistorie med afvanding og genetablering, som har præget landbrug og landskab igennem årtier. Den genskabte natur og landskabet er helt enestående, siger formand for udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer, Charlotte Riis Engelbrecht (S).

Derfor har kommunen allerede været i dialog med de lokale lodsejere, som også er postitivt stemt i forhold til de mulige naturplaner. 

- Vi har oplevet en meget positiv imødekommenhed fra lodsejerne og foreningerne i området, så vi kan leve op til kravet om frivillighed, og så vil en udnævnelse til naturpark passe fantastisk ind i hele vores arbejde med at sætte Nordals på landkortet som feriedestination for mennesker, der holder af fred, ro og oplevelser i naturen, siger Charlotte Riis Engelbrecht.

Kvalitetsmærket 'Danske Naturparker' er etableret af Friluftsrådet for at tilgodese naturskønne områder i Danmark uden at underlægge dem de skrappere krav, der gælder for nationalparker. En godkendt naturpark er forankret i kommuneplanen, hvilket betyder, at kommunen forpligter sig til at overholde frivillighedsprincippet og sikre lodsejerne medbestemmelse i naturparkens udvikling. 

esl

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev