GLADSAXE: Gladsaxe Kommune vil styrke samarbejdet mellem de forskellige dele af psykiatrien. Der skal blandt andet indføres klare udskrivningsaftaler med hospitalet, så kommunen med det samme kan tilbyde den sindslidende hjælp og mindske risikoen for genindlæggelse.
Med fire millioner i støtte er Gladsaxe Kommune blandt de 13 kommuner, der har fået et særtilskud fra regeringen til det socialpsykiatriske område. Og det er ifølge formand for Gladsaxes Psykiatri- og Handicapudvalg, Susanne Palsig (SF), et tiltrængt tiltag.
- Psykisk syge bliver hurtigere udskrevet fra hospitalerne i dag. Det stiller større krav til kommunerne, der skal være klar til at hjælpe borgeren med at komme videre. Men det helt afgørende er dog, at kommunen får besked, når en borger er færdig med den medicinske behandling, og hurtigt får sat gang i et samarbejde med Distriktspsykiatrien. I dag sker det, at borgere bliver udskrevet uden nogen form for opfølgning, fordi kommunen ikke kender borgeren i forvejen og ikke får besked om udskrivningen. Og det skal vi først og fremmest have gjort noget ved, siger Susanne Palsig.
Sammenhængende behandling
Det er netop koordineringen mellem hospitalerne, de privatpraktiserende læger og kommunen, der skal styrkes, så de sindslidende får konkret støtte til at sætte sig ind i kommunens tilbud om hjælp i hverdagen, fritiden og på arbejdsmarkedet.
- Vi skal blive bedre til at tale sammen. Det er vigtigt, at blandt andet de praktiserende læger kender til kommunens tilbud, så de kan fortælle en sindslidende borger, at der er hjælp at hente til at komme i orden i sin bolig eller være med i en netværksgruppe. Mennesker med sindslidelser er ofte meget sårbare og uden overskud til at sætte sig ind i, hvad de kan få af hjælp. Vi skal sørge for, at hjælpen kommer til dem, understreger Susanne Palsig.
Intensiv genoptræning
I første omgang ansætter Gladsaxe Kommune tre projektmedarbejdere til at skabe de første rammer for en mere sammenhængende indsats. Derudover er det allerede i støbeskeen, at sindslidende vil blive tilbudt et mere omfattende og intensivt optræningsforløb end hidtil.
- Vi vil give borgeren koncentreret hjælp til at klare hverdagen igen. For eksempel ved at tilbyde holdundervisning i at lave mad og gå på indkøb, så borgeren kommer ud af lejligheden og møder andre. Det giver den sindslidende mulighed for både at optræne færdigheder og få sig et netværk. Med det intensive mener vi også, at vi 'tager borgerne i hånden' og hjælper dem rundt til de instanser, der måtte være brug for. Mange sindslidende har - måske i en forbigående periode - brug for, at kommunen yder hjælp til selv meget små ting, siger Susanne Palsig.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.