DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Skarp kritik af kommunal selvkontrol i ældreplejen
Sundhedsministeren overvejer at styrke sammenhængen mellem kommunal og nationalt tilsyn af ældreområdet.
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Skarp kritik af kommunal selvkontrol i ældreplejen

Kommunernes tilsyn ser mere positivt på forhold i ældreplejen, end statens tilsyn gør, viser en undersøgelse, som Jyllands-Posten har foretaget.

Der rejses nu kritik af kommunernes tilsyn med forholdene i ældreplejen. Det sker på baggrund af en undersøgelse, som Jyllands-Posten har lavet.

Den viser, at kommunernes eget tilsyn ser med langt mildere øjne på forholdene i ældreplejen, end det uvildige og uafhængige statslige ældretilsyn under Styrelsen for Patientsikkerhed gør, skriver JP.

I seks af ni aktuelle sager, hvor styrelsen opretholder et påbud over for en kommunal plejeenhed, har kommunens tilsyn bedømt forholdene det samme sted som så fine, at det på fødevareområdet ville svare til en glad smiley.

Kommunerne bør ikke undersøge sig selv

Tallene illustrerer ifølge kommunalforsker Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, at det er et problem at lade kommunerne undersøge sig selv.

- Så er der en oplagt fare for, at man bliver for venlig, eller at kontrollen bliver for dårlig, siger han til Jyllands-Posten.

Dansk Erhverv (DE) ønsker tilsynet fjernet fra kommunerne.

- Tallene rejser spørgsmålet om, hvorvidt vi kan stole på kommunetilsynenes uafhængighed, når vi ser så store diskrepanser, siger Troels Yde Toftdahl, velfærdspolitisk fagchef i DE.

Ministeren vil kortlægge området

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil kigge på hele ældreområdet og bede KL og Styrelsen for Patientsikkerhed om at kortlægge, hvor udbredte problemerne er.

- Det er foruroligende, at vi i dag har et system, hvor der ikke er større sammenhæng mellem de kommunale og nationale tilsyn, siger han i et mailsvar til Jyllands-Posten.

Ministeren overvejer at styrke tilsynet:

- Det kan fx være ved at sikre en bedre sammenhæng mellem de kommunale og nationale tilsyn, og/eller at de kommunale tilsyn føres uafhængigt af kommunerne.

Formanden for Socialchefforeningen, Helle Linnet, er overrasket over tallene, da hun mener, at de kommunale tilsyn generelt er gode og grundige.

- Så det giver da anledning til, at vi må skærpe blikket på det, siger hun.

ibs