
Den næsten 16 meter høje granitstøtte på Skamlingsbanken skal renoveres for at fremtidssikre en væsentlig og dramatisk del af Danmarkshistorien. Samtidig skal stedet genetableres som nationalt samlingssted, alt med vægtig støtte fra A.P. Møller-Fonden.
Monumentet har haft en dramatisk historie, og genvordighederne har været medvirkende til behovet for istandsættelse. Støtten bestående af 25 granitblokke blev i 1863 rejst på Skamlingsbanken til minde om ihærdige forkæmpere for den danske sag i Slesvig. Allerede året efter, efter nederlaget ved Dybbøl i 1864, blev egnen imidlertid besat af preussiske soldater, og de sprængte støtten bort og satte stenene på auktion. To lokale købte granitstenene på vegne af Skamlingsbankeselskabet, og i 1866 blev støtten genrejst med brudte hjørner og kanter fra sprængningen.
Dermed er Skamlingsbankestøtten et vidnesbyrd om en dramatisk periode i den danske nationalhistorie, og Skamlingsbankeselskabet og Kolding Kommune har sammen taget initiativ til at renovere og fremtidssikre det.
40 mio. kr. fra A.P. Møller-fond
Det sker som et led i et stort natur- og kulturhistorisk projekt, som skal genetablere Skamlingsbanken som et nationalt samlingssted. Projektet bliver støttet af A.P. Møller Fonden med 40 mio. kr., og kommer blandt andet til at bestå af et nyt formidlingscenter, naturgenopretning med nyt sti-net og nye scenefaciliteter.
Renoveringen af selve monumentet kommer til at foregå ved, at støtten adskilles sten for sten ved hjælp af en kran. De enkelte sten bliver derefter renset og skaderne udbedret, i det omfang det er nødvendigt. Arrene fra sprængningen i 1864 vil dog blive bibeholdt, da de er en vigtig del af mindesmærkets historie.
Den nederste sten er så medtaget af sprængningen, at den skal erstattes af en ny, og for at sikre en ensartethed med resten af støtten bliver den nye granitblok hentet i samme område i Sverige, hvor den originale i sin tid blev brudt. Til sidst får inskriptionen på stenene en genopfriskning med maling, og der bliver støbt et nyt betonfundament.
Topsten bliver liggende på jorden
En vigtig detalje i renoveringsprojektet er topstenen, som ved sprængningen i 1864 landede 25-30 meter væk. Der har den ligget siden, idet den som den eneste ikke blev sat på plads ved genrejsningen i 1866.
- Om topstenen skulle blive liggende eller være del af støtten efter renoveringen, er et emne, vi har drøftet med Koldinghus, og vi har sammen med Skamlingsbankeselskabet besluttet, at topstenen skal blive på jorden til minde om sprængningen, fortæller projektleder Anne-Kristine Sverdrup Lauridsen, Kolding Kommune.
Arbejdet med renoveringen begynder på mandag den 24. august, og genrejsningen ventes - afhængigt af vintervejret - at være afsluttet inden udgangen af året. Til næste år i maj bliver det nyrenoverede monument midtpunkt for fejring af 150-året for genrejsningen af det.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.