DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Seks byer får nye faciliteter til gadeidræt

Seks byer får nye faciliteter til gadeidræt

De nye gadeidræts-faciliteter skaber samlingssteder, som er åbne for alle - hele året

Gode faciliteter til gadeidræt hjælper ikke kun unge til at dyrke mere motion. Det fremmer også integrationen og samværet blandt de unge i udsatte boligområder. Det ved man i Herning, Horsens, Sønderborg, Næstved, Brøndby og Rødovre, som netop er udvalgt til at få nye og bedre redskaber til gadeidræt. Projektet er et samarbejde mellem organisationen GAM3, Primus Arkitekter og Realdania.

Robuste, formstøbte og enkle moduler i beton og stål, der kan kombineres og farvelægges på et utal af måder - og både bruges til leg, sport og til 'at kigge på'. Det er konceptet bag de nye gade-idrætsfaciliteter, der nu skal få flere unge i udsatte boligområder i Herning, Horsens, Sønderborg, Næstved samt Brøndby og Rødovre til at bevæge sig mere i det daglige.

Modulerne er udviklet af Primus Arkitekter i tæt samarbejde med Realdania og GAM3 samt PingOut-bordtennis og parkour-specialisterne StreetMovement. Modulerne placeres i eksisterende udendørs aktivitetsområder i de seks byer og er på den måde med til at forny og styrke anlæg og områder, der i dag har slidte faciliteter eller generelt er oversete steder i byen. De nye gadeidræts-faciliteter skaber dermed nye samlingssteder, som er åbne for alle - hele året. Desuden tilpasses modulerne det enkelte boligområdes øvrige fysiske aktivitetsmuligheder, arkitektur og helhedsplaner. Faciliteterne stilles op og forventes at være klar til brug i løbet af 2012.

Det er tanken, at GAM3 vil bruge faciliteterne til træning i Street Basket, Street Dance, Street Soc-cer og Street Fit i forbindelse med organisationens fireårige 'Your GAM3' program. Her bliver unge fra boligområderne uddannet som 'PlayMakers' og vil selv kunne igangsætte gadeidræts-aktiviteter til glæde for andre unge i området.

 

 

Realdania støtter "Your GAM3" med 2,7 mio. kr., som fordeles på:
• Opgradering af eksisterende gadefaciliteter i fem boligområder: 600.000 kr. (ekskl. moms og rådgivningsydelser)
• Nyetablering af gadefaciliteter i tre boligområder: 1 mio. kr. (ekskl. moms og rådgivnings-ydelser)
• Rådgivningsydelser i otte boligområder: 240.000 kr.

De seks udvalgte boligområder er:
• Søgræsvej i Sønderborg (opgradering)
• Holtbjerg i Herning (nyetablering)
• Sundparken i Horsens (nyetablering)
• Brøndby Nord i Brøndby (nyetablering)
• Kærene i Rødovre (opgradering)
• Sydbyen i Næstved (opgradering)


GAM3 har siden 2002 har haft stor succes med at organisere gadeidræt blandt unge mellem 10-18 år. De unge, som frivilligt dyrker idræt gennem organisationen, kommer især fra udsatte boligområder. En gruppe, der typisk ellers ikke deltager i organiseret idræt i traditionelle klubber og foreninger. GAM3 uddanner også de unge til instruktører og ambassadører for gadeidræt i deres lokale boligområde - for på den måde få andre unge med på vognen. Midlerne til GAM3s arbejde kommer blandt andet fra Social- og Integrationsministeriets SATS-pulje samt involverede kommuner og boligselskaber, som frem til 2014 har bevilget 15,2 mio. kr. til organisationen.