
Af Paul Hegedahl
Karen Zimsen:
'Samtalen som værktøj. Grundbog i samtaleteknik';
Forlaget Frydenlund, København 2008.
108 s., hft., 15 x 22 cm., litt.liste.
Kr. 99,00 inkl. moms; bogklubpris kr. 149,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-7887-742-0.
Dette er anden og reviderede udgave. 1. udgave kom i 14 oplag.
Gang på gang oplever vi, at der stadig er stor uvidenhed om den hjælp, samfundet kan tilbyde, og ofte er der, fx i den sociale forvaltning og i sundhedssektoren lange ventetider. Et menneske, som føler sig uvidende og ikke får tilstrækkelig god forklaring og behandling, bliver ked af det, er let at skræmme, lader sig afvise og føler sig magtesløs i forhold til det, der så bliver betegnet som 'systemet' eller bureaukratiet' - noget fjernt ansigtsløst, der ikke vil almindelige mennesker det godt. Det skaber ikke alene en følelse af magtesløshed, men værre ikke sjældent vrede, aggression og ligefrem vold.
For alle de mange enkeltpersoner og faggrupper i den offentlige sektor, der hele tiden er i den situation, at de skal hjælpe andre mennesker, er det vigtigt at lytte til det, der bliver sagt og i sin samtale med dem giver dem tryghed og identitet som er unikt menneske, der har værdi - og kan være med til at behandle egne problemer i samarbejde med samtalepartneren og dennes bagland.
For disse rådgivere er det vigtigt - ja det er helt nødvendigt - at kende sine egne 'blinde pletter' og måske ligefrem fordomme - blandt andet at forstå, hvordan det føles a skulle bede en anden - en helt fremmed - om hjælp til helt personlige forhold. Den viden, man har om lovgivning og den teoretiske viden, man har om sit emne og om mennesker, er ikke altid tilstrækkelig.
Denne - i omfang og format lille - bog beskæftiger sig med samtalen, så alle uanset viden og baggrund kan få udbytte af den. Den handler om, hvordan mennesker kan lære at forstå hinanden bedre og hjælpe hinanden med følelsesmæssige og sociale problemer. Det er muligt at tilegne sig en række redskaber i samtaleteknik, som gør læserne til bedre samtalepartnere, lyttere og dermed hjælpere og rådgivere.
'Samtalen som værktøj. Grundbog i samtaleteknik' henvender sig til professionelle vejledere (som f.eks. socialrådgivere, psykologer og PPR-medarbejdere), mennesker der i dagligdagen skal kommunikere med mange forskellige typer af mennesker (lærere, pædagoger, SoSu-hjælpere og -assistenter, sygeplejersker m.fl.) og alle andre, der kommer ud for at skulle vejlede og henvise mennesker, der ønsker hjælp.
Bogens indhold
Bogen er opdelt i 25 korte, sammenhængende kapitler, der kommer rundt om - og ned i hele emnekredsen
1. Om at lytte
2. Det er din værktøjskasse
3. Om fordomme og overføringer
4. Det enkelte menneskes oplevelser er højeste autoritet
5. Om den 'hjælpende' samtale
6. Om forskellene mellem rådgivning, vejledning og behandling
7. Om at tale med hele familien på en gang
8. Formålet med den professionelle samtale
9. Om at få for god kontakt
10. Om at identificere sig med den vi skal hjælpe
11. Om at hjælpe ud fra de forudsætninger den, der skal hjælpes, har
12. Regler for den der skal hjælp
13. Nogle af de tanker den, der skal hjælpes, har i forbindelse med
hjælpen og hjælperen
14. Om tavshedspligt
15. Samtalens forløb og teknik
16. Om oplevelsen af den virkelige situation
17. Om vanskelighederne ved at modtage hjælp
18. Om at reagere
19. Som du råber i skoven, får du svar (om feedback)
20. Om at irettesætte
21. Hvornår er hjælp en hjælp?
22. Hvilke motiver kan vi have for at hjælpe?
23. Hvad fremmer og hvad hæmmer modtagelse af hjælp?
24. Træk som karakteriserer det umodne menneske
25. En måde man kan definere det sunde, modne menneske på.
Det psykisk sunde menneske
Det afsluttende kapitel sammenfatter på en måde mange af det, der er blevet behandlet i de foregående kapitler - uden at det af forfatteren betegnes som en konklusion. Der gennemgås 12 træk, der er karakteristiske for det psykisk sunde og modne menneske. Dem kan man jo så spekulere over og prøve at vurdere hos sig selv og sine aktuelle samtalepartnere - og virkelig tænke over, ikke bare tjekke af:
1. Evnen til at acceptere andre mennesker
2. Evnen til at acceptere sig selv
3. Evnen til at kunne give udtryk for sine følelser og opnå
nær kontakt til andre mennesker
4. Realistisk oplevelse af sig selv og omverdenen
5. Humor (og her er det nok nødvendigt at være klar over, at der er vidt forskellige
opfattelser af, hvad der er humor. Satire og ironi bliver ikke af alle opfattet som humor. Anm.)
6. Handleevne
7. Evnen til at glæde sig over samvær med andre mennesker
8. Evnen til at opleve glæde ved en opgave
9. Evnen til at udnytte sine evner og bruge dem alsidigt
10. Skabende virksomhed og evnen til at lege, eksperimentere
11. Evnen til at være tilfreds, til at kunne ændre på forhold og til at kunne indordne sig
12. Evnen og modet til at sige nej!
Det handler om mennesker
Bogen bygger på forfatterens egne erfaringer som bl.a. socialrådgiver og underviser. Karen Zimsens mål har været at skrive en lærebog om samtalens teknik og at fortælle, hvordan vi kan hjælpe hinanden, hvis vi kan lytte og lære at forstå de følelser et andet menneske har vedrørende sit problem. Som hun skriver som afslutning på sit forord: 'Er der noget i bogen, du kan bruge, er det fint, men først og fremmest, brug din empati og dit instinkt. Teknikken er en hjælp. Men mennesket bagved og dine ressourcer, hvor du lytter og interesserer dig for mennesket over for dig, er det mest værdifulde.'
Forfatteren
Karen Zimsen er forfatter af flere bøger om liv og samliv og foredragsholder. Hun er uddannet socialrådgiver og arbejder med samlisamlivsrådgivning i egen klinik. Og så er hun kunstmaler.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.